Τουρκική απειλή στο Αιγαίο από τις νέες κατευθυνόμενες μεγάλης εμβέλειας ρουκέτες τύπου TR-302G των 302 χλστ.
Τουρκική απειλή στο Αιγαίο από τις νέες κατευθυνόμενες μεγάλης εμβέλειας ρουκέτες τύπου TR-302G των 302 χλστ.

Ένα ακόμη στρατηγικής σημασίας οπλικό σύστημα που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Θράκη εντάχτηκε πριν από λίγες ημέρες στο οπλοστάσιο του Τουρκικού Στρατού.

Μετά από έτη σχεδιασμού και δοκιμών η τουρκική κρατική εταιρεία Roketsan παρέδωσε στον Τουρκικό Στρατό το πρώτο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών τύπου Τ-300 Kasirga εξοπλισμένο με την κατευθυνόμενη ρουκέτα τύπου TR-302G των 302 χλστ.Η νέα ρουκέτα σε σχέση με την αρχική της έκδοση την TR-300 ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις που επιτρέπουν στην ρουκέτα TR-302G να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και ακρίβεια.

Πιο αναλυτικά το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Τ-300 Kasirga κατασκευάστηκε σε σημαντικούς αριθμούς στην Τουρκία κατόπιν άδειας παραγωγής που έλαβε η Τουρκία από την Κίνα το 1997 με τα πρώτα συστήματα να παραδίνονται στον Τουρκικό Στρατό το 1998.

Το τουρκικό σύστημα βασίστηκε στο κινεζικό σύστημα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών τύπου WS-1B (Wei Shi) των 302 χλστ της εταιρείας Sichuan Aerospace Industry Corporation (SCAIC), το οποίο περιελάμβανε 6-9 εκτοξευτές F-302T των τεσσάρων σωλήνων των 302 χλστ, ένα κέντρο ελέγχου ένα μετεωρολογικό σταθμό και 6-9 οχήματα ανεφοδιασμού.

Η εμβέλεια της ρουκέτας TR-300 του Τ-300 Kasirga φτάνει τα 80-100 χλμ η μέγιστη ταχύτητα που η ρουκέτα μπορεί να επιτύχει είναι 3,6 Mach και η πιθανότητα κυκλικού σφάλματος μια παράμετρος που προσδιορίζει την ακρίβεια της ρουκέτας είναι 800-1000 μέτρα (δηλ ~1% της εμβέλειας της ρουκέτας).Η νέα εγχώριας ανάπτυξης και χαμηλού κόστους ρουκέτα TR-302G έχει αυξημένη εμβέλεια και φτάνει πλέον τα 120 χλμ ενώ η πιθανότητα κυκλικού σφάλματος χάρις στο συνδυασμό των αισθητήρων INS / GPS έχει περιοριστεί στα 5-50 μέτρα. Πρόκειται για μια εκπληκτική ακρίβεια για μια ρουκέτα πυροβολικού με εμβέλεια 120 χλμ και ταχύτητα 3,6 Mach.

Με την νέα ρουκέτα οι 80 εκτοξευτές F-302T θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 120 χλμ με ακρίβεια σε σύντομο χρονικό διάστημα και μεγάλη καταστροφικότατα χάρις στην βάρους 150 κιλών θραυσματογόνο πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. Ο παρακάτω χάρτης αποτυπώνει την εμβέλεια των ρουκετών αυτών στο γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου μια παράμετρο που ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιως Σπηλιωτόπουλος είχε επισημάνει το Ιούνιο του 2004 στο ΝΑΤΟ για τις παλαιότερες ρουκέτες τύπου TR-300 χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη για αυτό το θέμα.

Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ανεξαρτήτως δεσμεύσεων ή περιορισμών που πιθανών θα μπορούσαν να τεθούν στην Τουρκία για την χρήση αυτών των ρουκετών στο Αιγαίο η Άγκυρα μπορεί ανα πάσα στιγμή να αναπτύξει το σύστημα Τ-300 Kasirga εξοπλισμένο με τις νέες ρουκέτες στις Μικρασιατικές ακτές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της αυτονομίας και επιχειρησιακής ευελιξίας του συστήματος.

Εντός 20 λεπτών από την άφιξη της μονάδας πυρός στο σημείο εξαπόλυσης των ρουκετών, το Τ-300 Kasirga μπορεί να πλήξει στόχους με ακρίβεια σε όλα σχεδόν τα νησιά του Ανατολικού και του Κεντρικού Αιγαίου με εξαίρεση την Σκύρο, την Άνδρο και την Νάξο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications