Επιστήμονες: Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει την Γη με πιθανότητα ηλεκτρικού blackout – Βίντεο
Επιστήμονες: Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει την Γη με πιθανότητα ηλεκτρικού blackout – Βίντεο

Χθες ο ήλιος «ξέσπασε» με μια τεράστια ηλιακή έκλαμψη αποστέλλοντας ρεύματα σωματιδίων τα οποία θα «βομβαρδίσουν» την γη.

Σύμφωνα με επιστήμονες μια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να σπείρει τον όλεθρο σε συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στις τεχνολογίες που βασίζονται αποκλειστικά σε δορυφόρους.Ειδικοί τεχνικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν να προετοιμαστούν οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη για το χειρότερο τις επόμενες ημέρες.

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν την τεχνολογία εδώ στη Γη, όπως η ακτινοβολία που έρχεται από τον ήλιο στον πλανήτη μας και θερμαίνει το εξωτερικό περιβάλλον.

Ως αποτέλεσμα ενός τέτοιου ενδεχόμενου, θα διακόπτονταν αμέσως όλες οι δορυφορικές επικοινωνίες και θα οδηγούνταν σε έλλειψη δυνατότητας λήψης πληροφοριών πλοήγησης GPS, δεν θα υπήρχε σήμα στα κινητά τηλέφωνα, δεν θα δούλευε η δορυφορική τηλεόραση και πολλές άλλες υπηρεσίες που διευκολύνουν σήμερα την ζωή μας .

Επιπλέον, τα υψηλότερα ρεύματα θα επηρέαζαν το μαγνητικό πεδίο της Γης και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του δικτύου και το blackout των ηλεκτρικών μετασχηματιστών και των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε προσωρινή απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας σε τεράστιες περιοχές ανά τον κόσμο.

Η ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να συνεχιστεί και οι επιστήμονες και οι ειδικοί υπάλληλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού των ΗΠΑ, ανακοίνωσε : «είναι δυνατόν να απαιτηθούν διορθώσεις της τάσης του ρεύματος, αλλά είναι πιθανόν να εμφανιστούν ψευδείς συναγερμοί που ενεργοποιούνται σε ορισμένες συσκευές προστασίας και πολλά άλλα».

Επίσης δορυφόροι που κινούνται σε χαμηλή γήινη τροχιά, μπορεί να χρειαστούν διορθώσεις λόγω απροσανατολισμού τους. Η καταιγίδα περιγράφηκε αρχικά ως «σοβαρή» επιπέδου G3, αν και αργότερα υποβαθμίστηκε σε G2. Το ινστιτούτο στην Βρετανία ανακοίνωσε ότι : «οι αυξημένοι ηλιακοί άνεμοι αναμένονται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, με καταιγίδες G1-G2 με μέτρια πρόβλεψη για γεωμαγνητικές καταιγίδες».

Καθώς η μαγνητόσφαιρα βομβαρδίζεται , το βόρειο Σέλας από τους ηλιακούς ανέμους παίρνει μια εκπληκτική μπλε όψη στο Βόρειο ημισφαίριο αλλά και στα κατώτερα τμήματα του νότιου ημισφαιρίου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications