Δήμος Ρεθύμνου: Σε ενοικιαζόμενα σπίτια οι πρόσφυγες και όχι σε Hotspot
Δήμος Ρεθύμνου: Σε ενοικιαζόμενα σπίτια οι πρόσφυγες και όχι σε Hotspot

Η θέση του Δήμου Ρεθύμνης όπως αυτή διατυπώθηκε από την Αντιδήμαρχο Ρεθύμνης κα Μπιρλιράκη Πέπη, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης της ΠΕΔ με αυτό το θέμα.

Υπέρ της υποδοχής προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια και όχι σε hot spot, προκειμένου να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, τάχθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, την ώρα που κάποιοι άλλοι υποκινούν σε αυτοδικία κατά προσφύγων στο Ωραιόκαστρο και απειλούν με καταλήψεις. Τέλος ο Δήμαρχος σημειώνει οτι ο αριθμός των προσφύγων που θα καταφθάσουν στο νησι ειναι διαχειρίσιμος

"O Δήμος Ρεθύμνης σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα έχει από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί κι έχει ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν Hot Spotς. Αλλωστε, η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος έχει αποδείξει πως η δοκιμασμένη συνταγή της μαζικής εγκατάστασης είναι αποτυχημένη.

Θεωρούμε ότι ο αριθμός των 2.000 προσφύγων για ένα ολόκληρο νησί σαν το δικό μας, είναι ένα ζήτημα διαχειρίσιμο. αν όλοι δείξουμε υπευθυνότητα και αντιληφθούμε ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα σταυροδρόμι που σμίγουν τόσο ο Ανθρωπισμός όσο και η προβολή ή η δυσφήμιση του νησιού μας.

Το λέμε αυτό επειδή ακούμε διάφορες φωνές που θέλουν να πιστεύουν ότι την ευθύνη τους θα την αναλάβουν οι υπόλοιποι. Δεν είναι κανείς περιούσιος τόπος. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως σ’ αυτή την ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή, με τις βίαιες αναταράξεις που οδηγούν σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, απλά, μέχρι σήμερα, εμείς έχουμε σταθεί τυχεροί…

Αν γίνουν όλα σωστά και οργανωμένα, δεν θα δημιουργηθεί πουθενά κανένα πρόβλημα.
Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας για ν’ αντιληφθούμε, αν δεν το έχουμε ακόμη καταλάβει, τον αριθμό των ξένων υπηκόων, νομίμων ή παρανόμων, που ζουν δίπλα από την πόρτα μας, χωρίς να προκαλούν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Κι ας αναλογιστούμε τις συνέπειες της αδιαφορίας μας, της σύγχυσης ή της αποχής μας από τη διαχείριση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, η οποία θα επιτρέψει σε ακραίες φωνές να τοποθετούνται για λογαριασμό μας και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των κοινωνιών και τον προσανατολισμό τους σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας. Πέραν των τραγικών επιπτώσεων που θα έχει αυτή η στάση στη ζωή και την καθημερινότητα τη δική μας αλλά και των προσφύγων, αναπότρεπτη θα είναι και η δυσφήμιση που θα εισπράξει το νησί μας από αυτή την υπόθεση.

Σε ότι αφορά τη μέχρι σήμερα στάση του Υπουργείου, θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής: Ο κ. Μουζάλας, στο τελευταίο έγγραφό του, φαίνεται ν’ αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα της ενοικίασης διαμερισμάτων και προσχωρεί κατ’ αρχήν στην άποψή μας.
Ωστόσο, το έγγραφο φαίνεται να έχει γραφτεί από δύο διαφορετικούς συντάκτες ή από συντάκτη ο οποίος δεν έχει ακόμη ενστερνιστεί την ιδέα της πρότασής μας, η οποία είναι ξεκάθαρη: Δεν χρειαζόμαστε καμία διαμεσολάβηση κανενός που να εμπορεύεται τη δυστυχία των ανθρώπων αυτών.

Χρειάζεται απλά να εμπιστευθούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να της δώσουν και τους πόρους και τον τρόπο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με όρους πραγματικής φιλοξενίας και αξιοπρέπειας. Εάν η κατανομή των ανθρώπων αυτών γίνει σύμφωνα και με τις δικές τους επιθυμίες και τις δικές τους ικανότητες και δεξιότητες, αν δηλαδή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα κι εκείνοι, οι οποίοι γνωρίζουν άλλες τέχνες, στις πόλεις, οι κάτοικοι, ιδίως της ενδοχώρας, θα εκλάβουν την παρουσία προσφύγων ως μία τονωτική ένεση και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και σε οικονομικό αφού κάποιοι άνθρωποι που τώρα έχουν κλειστά σπίτια, θα εξασφαλίσουν ένα εισόδημα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν διάφορα τεχνικά θέματα. Ομως, όποιο τεχνικό θέμα κι αν υπάρχει, μπορεί να λυθεί και οπωσδήποτε είναι πολύ μικρότερης σημασίας κι έντασης απ’ ότι η δημιουργία ενός Hot Spot με τις συνακόλουθες επιπτώσεις που έχει η λειτουργία του οι οποίες μόνον δυσφήμιση προκαλούν στη χώρα μας και προσθέτουν δυστυχία στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

Είναι η ώρα της ευθύνης λοιπόν και για το Υπουργείο και για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Επιμένουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβάλλουμε στην επώαση του «αυγού του φιδιού» που, υπό διάφορες εκδοχές και ονομασίες, αναφαίνεται και προσπαθεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοινωνίες της Κρήτης.
Αλλίμονο! Ξεχνούν μάλλον οι θιασώτες του, πως οι Έλληνες υπήρξαν πάντοτε λαός που ήξερε να συμπαραστέκεται σε δυστυχισμένους ανθρώπους, όντας ο ίδιος ένας λαός με πλούσια παράδοση στη μετανάστευση. Είναι σε όλους μας γνωστό πως εκατομμύρια συμπατριώτες μας, ζουν σε άλλες χώρες. Όπως επίσης γνωστό, είναι πως κατά καιρούς έχουμε υποδεχθεί εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Συνοψίζοντας, καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση:
Είναι απαραίτητη και άμεση η σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Κρήτης και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ, που, θα καταστήσει σαφές, ευθύς εξ αρχής, αρχής γενομένης από σήμερα, ότι η Κρήτη θα δεχθεί τη φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιασμένα σπίτια και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία Hot Spot. Αρμοδιότητα αυτού του συντονιστικού οργάνου θα είναι η διερεύνηση των όποιων τεχνικών θεμάτων, προκύπτουν και η συνεργασία με το Υπουργείο και την Υπατη Αρμοστεία για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Αν δηλαδή απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, να γίνουν, αν χρειάζεται η παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας, να γίνουν οι αναγκαίες επαφές με την Ύπατη Αρμοστεία. Εν κατακλείδι, απαιτείται ένα ξεκάθαρο, οργανωμένο σχέδιο, με στοχοθεσία και χρονοδιαγράμματα, που θα κατανέμει αρμοδιότητες και ευθύνες, που θα έχει εξασφαλισμένους πόρους κι ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει όλους τους διαχειριστές του προβλήματος, ώστε να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και υποδοχής αυτών των ανθρώπων, χωρίς ξενοφοβικές αντιδράσεις που μας προσβάλλουν όλους.

Είμαστε, λοιπόν, θετικοί αλλά, παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προγραμματισμού και σωστής οργάνωσης. Διότι αν αφεθούμε στην πάγια ελληνική αρχή «ας αρχίσουμε και βλέπουμε», είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλούμαστε να επιλύσουμε. Από την άλλη όμως, αν θέτουμε προαπαιτούμενα που μπορούν να εκληφθούν ως κωλυσιεργία, τότε ρίχνουμε νερό στο μύλο εκείνων που θέλουν να αποτύχει η πρότασή μας για την ενσωμάτωση των προσφύγων στις κοινωνίες μας, για να διεκδικήσουν και τελικά να απαιτήσουν, τη δημιουργία Hot Spot, που θεωρούμε τη χείριστη λύση.

Ας αναλάβουμε λοιπόν, όλοι τις ευθύνες μας με συλλογικότητα ευθύνη και προγραμματισμό. "

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications