Δίκη Marfin: Μας έβριζαν, μας έδειχναν τα γεννητικά τους όργανα και φώναζαν «ΝΑ ΚΑΕΙΤΕ»
Δίκη Marfin: Μας έβριζαν, μας έδειχναν τα γεννητικά τους όργανα και φώναζαν «ΝΑ ΚΑΕΙΤΕ»

«Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πάρα πολλή ώρα. Δεν ξέραμε αν θα ζούμε στα επόμενα πέντε λεπτά Αναρωτιόμασταν γιατί δεν βλέπουμε την πυροσβεστική. Άκουσα μετά ότι εμποδίστηκε από κάποιους διαδηλωτές», ήταν μερικά από τα όσα περιγράφηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.

«Είδα τρεις συνολικά» είπε άλλος μάρτυρας. «Κινούνταν σαν φοιτητές, γρήγορα. Ο ένας ήταν πιο ψηλός, πάνω από 1.70 μ., οι άλλοι μετρίου αναστήματος. Δεν ήταν ιδιαίτερα εύσωμοι και φορούσαν κουκούλες. ο ένας έριξε, όταν υποχώρησε το τζάμι και αμέσως ξέσπασε η φωτιά. Μία συνάδελφος φώναξε «είμαστε άνθρωποι μέσα», μήπως και δεν το είχαν καταλάβει. Ακούγαμε απ’εξω «καψτε τους» αλλά δεν κάθισα να ασχοληθώ ποιος το είπε».

«21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί. Τρεις άλλοι, όχι»

Ο συνάδελφος της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Γιώργος Στρατογιαννάκης, περιγράφοντας τα όσα έζησε εκείνη την ημέρα είπε στο δικαστήριο: «Προσπάθησα να κατέβω στο ισόγειο για να σβήσω τη φωτιά. Είδα φλόγες που έγλειφαν το ισόγειο και ανέβηκα πάνω. Στο μπαλκόνι, στο 2ο όροφο ήταν 2 συνάδελφοι, και μου είπαν «αυτοί έρχονται και πετάνε κι άλλο».

Έσκυψα και είδα κάποιον στο σημείο που είχε σπάσει η τζαμαρία, που κρατούσε κάνιστρο και κάτι έριχνε, ή έτσι φαινόταν. Το έκανε 2-3 φορές και όταν έφευγε ξαναφούντωνε η φωτιά. Φορούσε μαύρα ρούχα, ήταν νεαρός μετρίου αναστήματος καλοντυμένος, θα μπορούσε να ήταν φοιτητής, 20 -22 χρονών. Μας κοιτούσε και μας έκανε χειρονομία. Στην αρχή κατάλαβα ότι ήταν κάποιος που έδειχνε τη φωτιά. Μετά που το συζήτησα με συναδέλφους τελικά έδειχνε τα γεννητικά του όργανα και έκανε άσεμνη χειρονομία».

Ο μάρτυρας είδε την Αγγελική και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη λίγα λεπτά πριν χάσουν τη ζωή τους: «Έμπαινε ο καπνός στο γραφείο του Νώντα. Προσπαθούσε να βρει κάποιον στο τηλέφωνο, μάλλον για να δει τί πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε. Η Αγγελική ήταν δίπλα του, μάλλον γιατί ήξερε κατάσταση της και ήθελε να τη βοηθήσει. Λέμε να φύγουμε, να βρούμε τους άλλους.

Έβαλα το σακάκι μου στη μύτη και κρατούσα με το άλλο χέρι την κουπαστή. Κατέβηκα στον άλλο όροφο. Αυτή η τελευταία επαφή που είχα. Το Νώντα τον βρήκαν στα σκαλιά δεν τον έφτασε η ανάσα του και έπαθε ασφυξία» είπε και πρόσθεσε: «Η Αγγελική δεν είχε κουνηθεί καθόλου από το γραφείο. Μέρες μετά είδα το αποτύπωμα του σώματός της….Εκείνη την ημέρα, 21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί. Τρεις άλλοι, όχι».

«Να καείτε»

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο μάρτυρες όπως και πολλοί άλλοι, κατέθεσαν στο δικαστήριο όσα άκουσαν από διαδηλωτές λίγα λεπτά αφού τυλίχθηκε στις φλόγες η Marfin… «να καείς ρε», «μέχρι μούτζες και βρισιές». Ολα τα ακούσαμε….

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications