Οι ΗΠΑ «φυγαδεύουν» τα πυρηνικά τους από την Τουρκία!
Οι ΗΠΑ «φυγαδεύουν» τα πυρηνικά τους από την Τουρκία!

Τι φοβούνται στο Λευκό Οίκο και τα στέλνουν στη Ρουμανία; Ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας;

Δύο ανεξάρτητες πηγές είπαν στο EurActiv ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τα πυρηνικά όπλα που σταθμεύουν στην Τουρκία, στη Ρουμανία, με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η μεταφορά ήταν πολύ δύσκολη από τεχνικής όσο και από πολιτικής άποψης.

«Δεν είναι εύκολο να μετακινήσεις 20+ πυρηνικά», δήλωσε η πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το Κέντρο Simson, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο περίπου 50 αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στάθμευσαν στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

Κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, το ρεύμα στο Ιντσιρλίκ είχε κοπεί και η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν μέσα ή έξω. Τελικά, ο διοικητής της βάσης συνελήφθη για εμπλοκή στο πραξικόπημα. Το αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν διατηρήσει τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση μιας παρατεταμένης πολιτικής σύγκρουσης στην Τουρκία, είναι ένα αναπάντητο ερώτημα, αναφέρει η έκθεση.

Μια άλλη πηγή είπε στο EurActiv.com ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ μετά το πραξικόπημα, που η Ουάσιγκτον δεν εμπιστεύεται πλέον την Άγκυρα για να φιλοξενήσει τα όπλα. Τα αμερικανικά όπλα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Deveselu στη Ρουμανία, είπε η πηγή.

Η περιοχή Deveselu, κοντά στην πόλη Caracal, είναι το νέο σπίτι της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, το οποίο έχει εξαγριώσει τη Ρωσία.

Η Ρουμανία ήταν σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ποτέ δεν φιλοξένησε πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η στάθμευση τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι πιθανό να εξαγριώσει τη Ρωσία και να οδηγήσει σε κλιμάκωση. Η στάθμευση των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα το 1962 ήταν το πιο κοντινό σε κλιμάκωση του Ψυχρού Πολέμου για έναν πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Το EurActiv ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τα τουρκικά και ρουμανικά υπουργεία Εξωτερικών, να σχολιάσουν. Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να απαντήσουν. Μετά από αρκετές ώρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Υπουργείο Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ απέστειλε στο EurActiv ένα διπλωματικά διατυπωμένο σχόλιο, το οποίο υπαινίσσεται ότι οι σύμμαχοι πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στην Ευρώπη παραμένουν «ασφαλή».

«Στην ερώτησή σας, ελέγξτε το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας του ΝΑΤΟ (που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου 2016), παράγραφος 53: ‘Η πυρηνική στάση αποτροπής του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης, εν μέρει, στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και στις δυνατότητες υποδομών που παρέχονται από τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους. Αυτοί οι Σύμμαχοι θα εξασφαλίσουν ότι όλες οι συνιστώσες της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ παραμένουν ασφαλείς και αποτελεσματικές», δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο EurActiv.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Εκείνη την περίοδο, οι κίνδυνοι για τα πυρηνικά των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ σχετίζονταν με την εγγύτητα του πολέμου στη Συρία και τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες. Για ορισμένες από τις επιθέσεις, η Άγκυρα κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος και για τις άλλες το κουρδικό PKK.

Ισχυρή άρνηση της Ρουμανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας αρνήθηκε σθεναρά την πληροφορία ότι η χώρα φιλοξενεί πλέον τα πυρηνικά των ΗΠΑ. «Σε απάντηση στο αίτημά σας, το ρουμανικό ΥΠΕΞ απορρίπτει σθεναρά τις πληροφορίες που αναφέρονται», δήλωσε εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την πρακτική που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Είναι, ωστόσο, ευρέως γνωστό ότι το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και η Ιταλία φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας είναι στο χειρότερο σημείο τους, από όταν η Τουρκία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 1952. Η Άγκυρα πιστεύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τον εξόριστο κληρικό Fethullah Gülen, τον οποίο κατηγορεί ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση του Γκιουλέν και το θέμα αναμένεται να μπει στο κάδρο, όταν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου.

Ο Arthur H. Hughes, ένας συνταξιούχος πρέσβης των ΗΠΑ, έγραψε στο EurActiv χθες (17 Αυγούστου) ότι Γκιουλέν έλαβε πράγματι σημαντική βοήθεια από τη CIA.

Η Ρωσία έχει κερδίσει από τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και υπάρχουν φόβοι στις δυτικές πρωτεύουσες ότι το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία, θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στη Μόσχα – με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ωμά να ξεκαθαρίζει ότι αισθάνεται απογοητευμένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Georgi Gotev, Joel Schalit
Euractiv

hellasforce

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications