Τρόμος στον πλανήτη, κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ρωσίας
Τρόμος στον πλανήτη, κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ρωσίας

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας με αφορμή τη χειροδικία που έλαβε χώρα πριν από λίγες εβδομάδες ανάμεσα σε έναν Αμερικανό διπλωμάτη κι έναν Ρώσο αστυνομικό έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Αντιδρώντας στο περιστατικό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, με τη Ρωσία να απαντά κηρύσσοντας ανεπιθύμητους δύο αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρετούν στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι κατήγγειλε τη χειροδικία ως μία απρόκλητη επίθεση εναντίον ενός αμερικανού διπλωμάτη. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός ήταν στην πραγματικότητα πράκτορας της CIA που αρνήθηκε να δείξει στον αστυνομικό τα έγγραφά του, καταγγελία την οποία επανέλαβε σήμερα Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Ριάμπκοφ, ενώ ανακοίνωνε ότι η Μόσχα διατάσσει την απέλαση δύο αμερικανών εργαζόμενων στην πρεσβεία.

Ένας από τους δύο Αμερικανούς που απελαύνονται είναι ο άνδρας που ενεπλάκη στον καυγά με τον αστυνομικό. «Κηρύχθηκαν persona non grata για ενέργειες που είναι ασύμβατες με το διπλωματικό στάτους τους», είπε ο κ. Ριάμπκοφ. «Ελπίζουμε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ούτως ή άλλως πόσο διεστραμμένη είναι η αντιρωσική γραμμή της», προσέθεσε ο αναπληρωτής ρώσος ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει αναπάντητη τυχόν προσπάθεια των ΗΠΑ να συνεχίσουν την «κλιμάκωση» του επεισοδίου.

Η διπλωματική αντιπαράθεση έρχεται τη στιγμή που η σύνοδος κορυφής του NATO στη Βαρσοβία επικύρωσε την αποστολή τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων στην Πολωνία και τις τρεις Βαλτικές Χώρες, προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου, το οποίο θεωρεί απειλή κάθε ενίσχυση των Συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον έχει καταγγείλει αυξημένη παρενόχληση και εκφοβισμούς αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν στη Μόσχα από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Ρωσία αρνείται τις εν λόγω καταγγελίες.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications