Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα με ποτά «μπόμπες» από τη Βουλγαρία (Βίντεο)
Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα με ποτά «μπόμπες» από τη Βουλγαρία (Εικόνες-Βίντεο)

Καίριο χτύπημα στα κυκλώματα λαθρεμπορίας αλκοολούχων ποτών και φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ, κατάφερε η Οικονομική Αστυνομία.

Μετά από πολύμηνες, στοχευμένες έρευνες, ειδικά κλιμάκια της υπηρεσίας, εξάρθρωσαν οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ποτών από την Βουλγαρία, αλλά και οινόπνευμα, όπου τα αγόραζαν φτηνά λόγω χαμηλής φορολογίας και στη συνέχεια τα μετέφεραν στην Ελλάδα, μέσα σε νόμιμα φορτία από ξύλα, είδη οικιακής χρήσης κ.ά., άλλαζαν τις ετικέτες και τα προωθούσαν στην αγορά μέσα από κάβες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Μαγνησία.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα ο προϊστάμενος της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής, μαζί με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρο Χρονόπουλο, τα μέλη του κυκλώματος, επιπλέον, προωθούσαν ποτά που παρασκευάζονταν σε ποτοποιείο στον Αυλώνα Αττικής και συσκευάζονταν σε μπουκάλια από γνωστές μάρκες του εμπορίου.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 13 άτομα, ενώ εμπλέκονται άλλα 39, τα οποία αναζητούνται. Επιπλέον, συνελήφθη μία γυναίκα για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οι αρχηγοί του κυκλώματος, το οποίο είχε δύο «πυρήνες» δράσης.Ο ένας πυρήνας είχε αναλάβει την αγορά των ποτών και του οινοπνεύματος στη Βουλγαρία, σε χαμηλές τιμές και την μεταφορά τους μέσα στα φορτηγά με ξύλα στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζονταν με Βούλγαρους τελωνειακούς υπαλλήλους στα σύνορα, τους οποίους δωροδοκούσαν για να τους αφήνουν να περνούν ελεύθερα, ενώ απέφευγαν κάποιους υπαλλήλους που δεν «λαδώνονταν».

Ο δεύτερος «πυρήνας» παραλάμβανε τα ποτά και την αλκοόλη, τα αποθήκευε σε αποθήκες, με κύρια μια μεγάλη αποθήκη στον Καρέα και στη συνέχεια άλλαζαν τις ετικέτες και τα έβγαζαν στην αγορά, από κάβες και σουπερ μάρκετ, ή απευθείας σε καταστήματα.Για την παραποίηση των φιαλών, το κύκλωμα είχε οργανωμένα εργαστήρια, όπου με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (ξύστρες, χαρτοκόπτες, ηλεκτρικά πιστολιά θερμού αέρα, μεταλλικές λάμες), αντικαθιστούσαν από τα αλκοολούχα ποτά τις ετικέτες βουλγάρικης γραφής και επικολλούσαν ετικέτες ελληνικής γραφής.

Χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ταυτόχρονα, σε Αττική, Εύβοια και Μαγνησία, με τη συμμετοχή τελωνειακών υπαλλήλων και κλιμακίων του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου εντοπίστηκαν αποθήκες, κάβες, καταστήματα και άλλοι χώροι που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα.Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν πάνω από 33.000 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, πάνω από 2.600 φιάλες τσίπουρου και ούζου, 11 βαρέλια τσίπουρο, 13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, εργαλεία αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών καθώς και χιλιάδες ένσημες ετικέτες επώνυμων εταιρειών.

Ειδικά με το οινόπνευμα που εισήγαγαν λαθραία, προέκυψε ότι μέρος αυτού το διέθεταν για παρασκευή αλκοολούχων ποτών με ελληνικές ετικέτες, σε εργαστήρια που διατηρούσαν οι ίδιοι, ενώ το υπόλοιπο το διέθεταν ως καθαρό οινόπνευμα ή ως λοσιόν σε φιαλίδια με σήμα εταιρειών που κυκλοφορούν νόμιμα.

Κατά την επιχείρηση στη Μεταμόρφωση Αττικής, εντοπίστηκε φορτηγό αυτοκίνητο, τη στιγμή που εκφόρτωνε σε αποθήκη αλκοολούχα ποτά και ποσότητες οινοπνεύματος από τη Βουλγαρία. Εκεί συνελήφθησαν τα δύο αρχηγικά μέλη του πρώτου «πυρήνα» της οργάνωσης, που είχαν αναλάβει την εισαγωγή του παράνομου φορτίου στη χώρα, ο οδηγός του φορτηγού καθώς και άλλα δύο μέλη του δεύτερου «πυρήνα».

Στον Καρέα εντοπίσθηκε η κεντρική αποθήκη με μεγάλες ποσότητες φιαλών διάφορων αλκοολούχων ποτών, γνωστών σημάτων, δεξαμενές αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα) χωρητικότητας χιλίων 1.000 λίτρων η καθεμία και ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο στο οποίο γινόταν η αντικατάσταση των ετικετών των λαθραίων ποτών.Η αποθήκη άνηκε στο αρχηγικό μέλος του δεύτερου «πυρήνα» της οργάνωσης, ο οποίος για να καταστήσει δυσχερή τον εντοπισμό της είχε εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα καμερών και τοποθετούσε τσιλιαδόρους κατά τις συναλλαγές.

Στον Αυλώνα, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε εργαστήριο ποτοποιίας που κατείχε μέλος του δεύτερου «πυρήνα», ο οποίος όπως προέκυψε προμηθευόταν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) από την αποθήκη του Καρέα για να παρασκευάζει ποτά με ελληνικά σήματα. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες τσίπουρου.Σε κάβα ιδιοκτησίας του ίδιου, στην Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ποτών, που είχε παρασκευάσει και ήταν προς πώληση σε πελάτες του.

Στο πλαίσιο των ερευνών, στις οικίες των εμπλεκομένων αλλά και στην κατοχή τους, εκτός από τα λαθραία και παράνομα ποτά και το οινόπνευμα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:- 53.670 ευρώ, 120 δολάρια ΗΠΑ, 200 λέβα Βουλγαρίας καθώς και 3 τραπεζικές επιταγές αξίας 39.000 ευρώ.- 22 κινητά τηλέφωνα.- Ένα περίστροφο.- Ένα αεροβόλο όπλο- Ένα κυνηγετικό όπλο τύπου FLOBERT.

Επίσης κατασχέθηκαν, ως μέσα μεταφοράς και διακίνησης των λαθραίων εμπορευμάτων, δύο φορτηγά αυτοκίνητα, τέσσερα ημιφορτηγά αυτοκίνητα τύπου βαν και δύο πολυτελή αυτοκίνητα.Οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης θα παραδοθούν στις τελωνειακές αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, ενώ παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί σημάτων, πλαστογραφία και παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και οδηγηθήκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανάκριση.

Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής τόνισε:«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία γιατί καταφέραμε να αποδομήσουμε την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης, που λειτουργούσαν οργανωμένα και συστηματικά, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη, στερώντας από το Δημόσιο δασμούς και φόρους εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας. Παράλληλα αποτρέψαμε την περαιτέρω εισαγωγή και διάθεση στην εγχώρια αγορά σημαντικών ποσοτήτων νοθευμένων ποτών, που η κατανάλωση τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications