42 χρόνια μετά, τραγούδια θρηνούν ακόμα για την Κύπρο VIDEO
42 χρόνια μετά, 5 τραγούδια θρηνούν ακόμα για την Κύπρο

Συμπληρώνονται, σήμερα, 42 χρόνια από την αποφράδα 20η Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οι Τούρκοι σκότωσαν, βίασαν, λεηλάτησαν, εκτόπισαν και συνεχίζουν να κατέχουν με τη βία το 36% της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

20 Ιουλίου 2016. Σήμερα, η Κύπρος ξύπνησε, υπό τους ήχους των σειρήνων. Ως ένδειξη μνήμης για την αποφράδα 20η Ιουλίου 1974. Τη μέρα που οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες πάτησαν τα χώματα της Κερύνειας και ο "Αττίλας" ξεκίνησε την παράνομη εισβολή του στη Μεγαλόνησο.

Οι σειρήνες ήχησαν στο νησί, σήμερα, για δεύτερη φορά, μετά από πέντε μέρες. Είχαν προηγηθεί εκείνες της 15ης Ιουλίου. Άλλη μια ημερομηνία σημειωμένη με μαύρο χρώμα στο ημερολόγιο της Κύπρου. Δίπλα της, γράφει: "Προδοτικό Πραξικόπημα". Της χούντας των Αθηνών και των Ελληνοκύπριων συνεργατών της.

Πέρασαν κιόλας 42 χρόνια. Απ' άκρη σ' άκρη του νησιού, οι θύμησες ζωντανεύουν ξανά. Θύμησες πολέμου, θανάτου, προδοσίας. Θύμησες χαμού, ξεριζωμού και απώλειας. Θύμησες που φαίνεται να ξεθωριάζουν, όσο περνάει ο πανδαμάτωρ χρόνος, μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας και το ζοφερό κλίμα της εποχής της κρίσης.

Αλλά δεν σβήνουν. Δεν γίνεται να σβήσουν. Παραμένουν ζωντανές. Στις καρδιές και στον νου των Κυπρίων που τις περνούν από γενιά σε γενιά, περιμένοντας τη λύτρωση. Πέραν της ιστορικής αναδρομής, παραθέτουμε 5 τραγούδια που φανερώνουν το συναισθηματικό "ταξίδι" κάθε Κύπριου, εδώ και 42 χρόνια. Τις αναμνήσεις, τη θλίψη, την οργή, το παράπονο, την ελπίδα...Πενταδάκτυλέ μου (Στίχοι: Κώστας Μόντης - Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας)

Λογαριάσατε λάθος (Στίχοι: Θεοδόσης Πιερίδης - Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας)

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications