Το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο «King-Rail» που θα εξοπλίζει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στους Ωκεανούς
Το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο «King-Rail» που θα εξοπλίζει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στους Ωκεανούς

Το Πεντάγωνο αναπτύσσει ένα νέο είδος πυροβόλου που χρησιμοποιεί την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να εκτοξεύει βλήματα με την ονομασία railgun.

Το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο δεν χρησιμοποιεί πυρίτιδα ή κανενός είδους εκρηκτικό για την προώθηση του βλήματος εισάγοντας έτσι την τεχνολογία σε άλλα επίπεδα, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.

Το «Supergun» προωθεί το βλήμα μέσω της ηλεκτρομαγνητικών ραγών φθάνοντας σε ταχύτητες άνω των 1,5 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, γράφει η Wall Street Journal, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τις πρώτες δοκιμές του πρωτοτύπου πυροβόλου ER για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να παράγει και να εκτοξεύει σε μεγάλες αποστάσεις συμβατικά πυρομαχικά με μεγάλη μάζα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτήν την πρόκληση.Το Railgun ενδεχομένως να μας δώσει ένα μέσο για τον σκοπό αυτόν. Ένα τέτοιο όπλο θα είναι χρήσιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπερασπιστούν τις χώρες της Βαλτικής κατά της Ρωσίας και για την υποστήριξη των συμμάχων τους κατά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας », ανέφερε στην WSJ ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γουόρκ .

Σε μια συνέντευξη του αρχισυντάκτης του ρωσικού αμυντικού περιοδικού «Εξοπλισμός-Πατρίδα», Viktor Murakhovski , κατονόμασε το τακτικό πυροβόλο «supergun» ως ένα οπλικό σύστημα με » πολύ αμυδρές προοπτικές.»

«Τεχνικά, ναι, και από στρατιωτική και πολιτική άποψη, οι δημοσιογράφοι της WSJ, φαντάζονται πολλά» δήλωσε ο ίδιος . « Ισχυρίζονται ότι το Railgun είναι σε θέση να πιστοποιήσει την στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο είναι μια απόλυτη ανοησία. Στο στρατιωτικό-στρατηγικό επίπεδο, τα όπλα αυτά δεν είναι σε θέση να μεταβάλουν τις στρατιωτικές ισορροπίες . Αυτό το είδος των τακτικών πυροβόλων διαθέτουν πολύ ασαφείς στρατιωτικές δυνατότητες και προοπτικές», τονίζει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας .

Σύμφωνα με τον ίδιο η αρχή της ηλεκτρομαγνητικής στα πυροβόλα είναι γνωστή εδώ και αρκετές δεκαετίες, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Σοβιετική Ένωση, στην οποία είχαν δοκιμασθεί τα πρώτα πρωτότυπα. Τώρα, πρόσθεσε ο Murakhovski, η εταιρεία Lockheed Martin έφερε στην επιφάνια την πρακτική εφαρμογή ενός πραγματικού δείγματος αυτού του τύπου όπλου, το οποίο θα εγκατασταθεί σε ένα από τα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ.

«Στην πραγματικότητα το πυροβόλο railgun κινείται στον γραμμικό χώρο με την βοήθεια ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας για να εκτοξεύσει ένα αγώγιμο βλήμα. Για παράδειγμα, η ίδια αρχή λειτουργίας αφορά τα τρένα με την αποκαλουμένη μαγνητική ανάρτηση, η οποία είναι ήδη σε λειτουργία στην Ιαπωνία», είπε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εξοπλισμός-Πατρίδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο πρόβλημα των ηλεκτρομαγνητικών όπλων , παρά τα πλεονεκτήματά του, είναι η απουσία των εκρηκτικών υλών και μια μεγάλη ποικιλία από γεμίσματα που θα εξασφάλιζε ότι το «supergun» θα είχε την απαιτούμενη ενέργεια για να εκτοξεύσει το βλήμα με καταστρεπτική ισχύ στο επιλεγμένο στόχο του.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications