Επέτειος Ηλιάκη: Η συγκίνηση του πιλότου του ακροβατικού ΖΕΥΣ - Δείτε το σχετικό βίντεο
Επέτειος Ηλιάκη: Η συγκίνηση του πιλότου του ακροβατικού ΖΕΥΣ - Δείτε το σχετικό βίντεο

Φανερά συγκινημένος ήταν ο πιλότος του ακροβατικού F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε σήμερα πάνω απο το μνημείο του ηρωϊού πιλότου στην Κάρπαθου.Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Δείχνοντας πώς οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας υπερασπίζονται την πατρίδα μας, ο χειριστής του μαχητικού αφιέρωσε την πτήση του στη μνήμη του Κώστα Ηλιάκη με τα ακόλουθα λόγια:

"Η σημερινή πτήση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συμπατριώτη και συμπολεμιστή μας σμηναγού ιπτάμενου Κωνσταντίνου Ηλιάκη". Είναι προφανές ότι η συγκίνηση δεν τον άφησε να πει τίποτε παραπάνω, από όσα συνήθως λέγονται σε επιδείξεις του ακροβατικού "ΖΕΥΣ" της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι κάτοικοι της Καρπάθου και οι προσκεκλημένοι στο μνημόσυνο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιπήθηκε στη νήσο Κάρπαθο, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Στην τελετή παραβρέθηκαν μέλη της οικογένειας Ηλιάκη, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη Ενώσεων Αποστράτων

Ομιλίες εκφώνησαν ο Αρχηγός ΓΕΑ, ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Ηλίας Λάμπρος και ο κ. Φίλιππος Ηλιάκης, ενώ με το πέρας της τελετής, πραγματοποιήθηκε επίδειξη αεροσκάφους της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς».

23 Μαΐου 2006, μια ημερομηνία που δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Σε αυτή την περιοχή, κοντά στο ηρωικό νησί της Καρπάθου, πριν περίπου 10 χρόνια, έπεσε στο βωμό του καθήκοντος ο Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης.

Την ημέρα εκείνη, τροφή στον ακήρυχτο πόλεμο που καθημερινά διεξάγεται στον ουρανό του Αιγαίου τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια, δόθηκε εντολή στον Σμηναγό Ηλιάκη, αρχηγό του ζεύγους αεροσκαφών επιφυλακής, να αναχαιτίσει 3άδα τούρκικων αεροσκαφών που εισήλθαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και να μεταφέρει για ακόμη μία φορά το μήνυμα της διεθνούς νομιμότητας στους γνωστούς αποδέκτες. Το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, το Αιγαίο ήταν και θα είναι πάντοτε ελληνικό. Θα μας βρίσκετε μπροστά σας κάθε φορά που προσπαθείτε να κατοχυρώσετε τις παράλογες και άνομες επιδιώξεις σας.

Δυστυχώς σε μια στιγμή επίδειξης παντελούς έλλειψης επαγγελματισμού και μη τήρησης των διεθνών κανόνων ασφαλείας, το αεροσκάφος του ενός των εισβολέων, συγκρούεται με το ελληνικό και βυθίζει στο πένθος την οικογένεια του ήρωα Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη, την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και όλους τους Έλληνες.

Κώστας Ηλιάκης, άνθρωπος σεμνός και σοβαρός, άριστος επαγγελματίας, εξαιρετικός αεροπόρος, υπέροχος πατέρας και οικογενειάρχης. Άνθρωπος που τίμησε με άριστο τρόπο την εμπιστοσύνη που του έδειξε η Πολεμική Αεροπορία και η πατρίδα. Ήταν ένας από αυτούς που έπεσε στο καθήκον, υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Το υψηλό του φρόνημα, η αίσθηση του καθήκοντος, η αυταπάρνηση και η πίστη στην αποστολή, αποτελούν για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη.Σήμερα στους δύσκολους για τη χώρα καιρούς που διανύουμε, όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν την ανάγκη προτύπων που να αναδεικνύουν το σωστό και το άριστο, αποτελώντας παράδειγμα με την εν γένει πορεία και τις πράξεις τους στον χώρο που έχουν επιλέξει να δραστηριοποιηθούν. Ο Κώστας Ηλιάκης αποτελεί πρότυπο ηρωισμού, λεβεντιάς και αυταπάρνησης, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε αξίες και ιδανικά, έχοντας βαθιά χαραγμένη μέσα του την αίσθηση του καθήκοντος, «ταγμένος να φυλάει Θερμοπύλες».

Σημασία όμως έχει οι θυσίες ανθρώπων που έπεσαν στο καθήκον υπηρετώντας αξίες και ιδανικά, να μην πηγαίνουν χαμένες, να αποτελούν επένδυση στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και να χαλυβδώνουν τη θέληση μας για αφοσίωση και προσφορά στην πατρίδα.
Οι Έλληνες αεροπόροι, υπερασπίζοντας καθημερινά τους ουρανούς του Αρχιπελάγους, ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας που έχει ανάγκη ο λαός για να ευημερήσει και οι νησιώτες μας, όπως ο φιλόξενος λαός της Καρπάθου, γνωρίζουν πολύ καλά και το αποδεικνύουν έμπρακτα με τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο πρόσωπο του Σμηναγού Ηλιάκη. Σε όλους εσάς τους κατοίκους της Καρπάθου, εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε να φιλοξενείτε σε περίοπτη θέση το μνημείο αυτό και να κρατάτε άσβεστη τη μνήμη του.

Σεβαστή οικογένεια,
Υποκλινόμαστε στη μνήμη του εξαίρετου Αξιωματικού, του επίλεκτου Ιπταμένου, του ολοκληρωμένου ανθρώπου, τιμούμε τη θυσία του και υποσχόμαστε ότι, όλοι εμείς που αποτελούμε το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας, θα τον θυμόμαστε με αγάπη και θα τον κρατήσουμε για πάντα στις καρδιές μας Αθάνατο.

Κυρίες και κύριοι,
Οι λαοί πηγαίνουν μπροστά γνωρίζοντας και τιμώντας την ιστορία τους, που συνήθως γράφεται με αίμα. Οι σελίδες της ελληνικής ιστορίας είναι γεμάτες αίμα ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Εμείς, ως άξιοι συνεχιστές των ανθρώπων που προσέφεραν το υπέρτατο αγαθό της ζωής γι αυτό που πίστευαν, δίνουμε σήμερα εδώ στο ηρωικό νησί της Καρπάθου, την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε για ένα καλύτερο μέλλον, στον δρόμο που εκείνοι χάραξαν. Θα είμαστε πάντα εδώ όρθιοι και πιστοί στις επάλξεις για να φυλάξουμε τους ουρανούς που προστάτευσε με τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Έχουμε ηθική και εθνική υποχρέωση να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που εκείνος ονειρεύτηκε.

Δείτε το ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή της επίδειξης και ακούστε τον πιλότο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications