Tο φαινόμενο Lake Effect «χτυπά» την Ελλάδα
Tο φαινόμενο Lake Effect «χτυπά» την Ελλάδα

Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα πλήξουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες, με καταιγίδες και βροχοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, αλλά και ενισχυμένους ανέμους.Ένα σπάνιο φαινόμενο για τα καιρικά δεδομένα της Ελλάδας θα πλήξει από σήμερα το απόγευμα τη χώρα. Πρόκειται για το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που θα δημιουργηθεί πάνω από την Ιταλία και θα κινηθεί προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δώσει πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, κυρίως στη βόρεια χώρα.
Έντονα θα είναι τα φαινόμενα στη Μακεδονία, την Ήπειρο, το Ιόνιο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Σήμερα Σάββατο, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές μόνο νεφώσεις.

Το άστατο σκηνικό, φαίνεται πως θα διατηρηθεί και τη Κυριακή, όπου σταδιακά και από τις βραδινές ώρες η κακοκαιρία θα περιοριστεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιο συγκεκριμένα:
Στην Αττική, αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες όμως σταδιακά θα πυκνώσουν και από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στις δυτικές περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά στις ανατολικές ακτές 7 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από μεταβαλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 23 έως 30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται αραιές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και το νότιο Ιόνιο, θα σημειωθούν βροχές οι οποίες σταδιακά από το πρωί θα ενταθούν και από το μεσημέρι θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές και θα συνδυαστούν με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς μεταβαλλόμενης διεύθυνσης ανέμους. Στην δυτική Κρήτη, τις Σποράδες, και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, θα σημειωθεί ανάλογη ενίσχυση των φαινομένων από το απόγευμα και κυρίως προς το βράδυ.

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την ανατολική Μακεδονία, αναμένονται μόνο ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι στα πελάγη θα παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις και τοπικά κατά περιόδους θα πνέουν έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στην κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς, στην Ήπειρο τα νησιά του βορείου Ιονίου και τη Θεσσαλία από 21 έως 33, στην Στερεά και την Πελοπόννησο από 19 έως 30, στα νησιά του νοτίου Ιονίου από 21 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου από 21 έως 36 και στην Κρήτη από 17 έως 36.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα βρίσκονται σε ενίσχυση, φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ.
Την Κυριακή, στην Πελοπόννησο, την κεντρική ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία, και βαθμιαία στα τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πρόσκαιρους όμβρους αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως και 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications