Ο θερμότερος Απρίλιος των τελευταίων 130 ετών ο φετινός
Ο θερμότερος Απρίλιος των τελευταίων 130 ετών ο φετινός

Ο Απρίλιος του 2016 υπήρξε ο θερμότερος Απρίλιος στη μετεωρολογική ιστορία των τελευταίων περίπου 130 ετών, όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο έβδομος μήνας στη σειρά που ήταν κατά τουλάχιστον 1% πιο ζεστός από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980, η οποία χρησιμοποιείται ως περίοδος αναφοράς από τη NASA. Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει ότι σχεδόν σίγουρα το 2016 θα αποδειχθεί το πιο θερμό έτος στα χρονικά, σύμφωνα με τις βρετανικές Guardian και Independent.

Σύμφωνα με τη NASA η παγκόσμια θερμοκρασία, σε ξηρά και θάλασσα, φέτος τον Απρίλιο ήταν 1,11 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία μηνός Απριλίου κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2010, όταν τότε ο Απρίλιος ήταν κατά 0,87 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των ετών 1951-1980.

Mία βασική αιτία για τη φετινή άνοδο της θερμοκρασίας είναι το έντονο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που απελευθερώνει μεγάλη θερμότητα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), που θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανοδική τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, δημιουργώντας ανησυχίες στους επιστήμονες, οι οποίοι αρχίζουν πλέον να μιλούν για «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης».

Τα νέα δεδομένα καθιστούν όλο και πιο δύσκολο να τηρηθεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου στην αύξηση της θερμοκρασίας, το οποίο συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications