ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΛΑ;
ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΛΑ;

Αυτή είναι μια ερώτηση την οποία συχνά πυκνά κάνουν πολλοί άνθρωποι. Άλλοι από ιδεολογική απέχθεια για τα όπλα, άλλοι από άγνοια, άλλοι από φόβο και άλλοι απλά επειδή αναζητούν μια σοβαρή απάντηση. Υπάρχει λόγος να έχουμε όπλα;

Αρχικά το τι είναι όπλο συνήθως ορίζεται από τους νόμους του εκάστοτε κράτους. Αν διευρύνουμε λίγο τον όρο, όπλο είναι οτιδήποτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ασκήσουμε φυσική βία σε άνθρωπο ή ζώο.

Έτσι μπορούμε στην ίδια κατηγορία να συμπεριλάβουμε μια καρέκλα και μια φρεγάτα, ένα πιστόλι και ένα κομμάτι ξύλο. Ωστόσο όταν μιλάμε για το δικαίωμα της οπλοκατοχής, αναφερόμαστε στα πυροβόλα, αεροβόλα και αγχέμαχα όπλα, τα οποία φυσικά αποτελούν διακριτές κατηγορίες. Αν αναλύσουμε λίγο ακόμα το ζήτημα, η οπλοκατοχή αναφέρεται στις παραπάνω κατηγορίες μεν, αλλά όχι σε όλους τους τύπους, μιας και δεν αποτελεί αίτημα κανενός να προμηθευτεί αντιαεροπορικό πυροβόλο ή βαρύ πολυβόλο. Με λίγα λόγια αναφερόμαστε στα ελαφρά πυροβόλα όπλα, τα αεροβόλα και τα αγχέμαχα.

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να κατέχουν και να φέρουν όπλα είναι πάρα πολλοί. Ένας βασικός λόγος είναι το κυνήγι. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει τις ρίζες της στους πρωτόγονους ανθρώπους και σήμερα συνεχίζεται με τους κυνηγούς να αποτελούν τεράστιο πληθυσμιακό κομμάτι της κάθε χώρας.

Το κυνήγι προσφέρει εισόδημα, τροφή, εξασκεί τα ένστικτα, την φυσική μας κατάσταση, μας φέρνει κοντά στην φύση και τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί και μας προσφέρει ακόμα και ψυχαγωγία.Έτσι, σε διάφορες χώρες του κόσμου τέθηκαν ζητήματα και ορθώς, αναφορικά με τους τύπους όπλων οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κυνήγι. Αεροβόλα όπλα, αγχέμαχα, τόξα, βαλλίστρες, λειόκαννα και ραβδωτά όπλα, αποτελούν τα μέσα με τα οποία κυνηγοί από όλο τον πλανήτη, κυνηγούν τα θα θηράματα τους.

Όμως πέραν αυτής της δραστηριότητας, οι άνθρωποι ζητούν να αποκτήσουν όπλα και για λόγους αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας. Η αστικοποίηση των πληθυσμών, η οποία μετέφερε το έγκλημα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, η ζωή σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες δε διαθέτουν αστυνόμευση, καθώς και το ανθρώπινο συναίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου, έχουν οδηγήσει αναρίθμητους ανθρώπους στο να προμηθευτούν όπλα για να προστατευθούν.

Παλαιότερα οι επιθέσεις οργανωμένων αντίπαλων ομάδων ή ακόμα και αγρίων ζώων, επέβαλαν την οπλοφορία. Εδώ πάλι τα κράτη, με τα αντίστοιχα νομικά τους πλαίσια, καλλιεργούν (stand your ground νόμοι) ή αποτρέπουν την χρήση όπλων (Ηνωμένο Βασίλειο). Αντίστοιχα οι εκάστοτε πολίτες, αναγκάζονται να προμηθευτούν μέσα τα οποία δεν απαγορεύονται. Τα αποτελέσματα αυτών των νόμων, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση η οποία εκτός από τις στατιστικές, περιλαμβάνει και τις ιδεολογικές διαφορές των συμμετεχόντων.

Όμως πέραν αυτών τα όπλα καλύπτουν και ένα ακόμη πεδίο, επίσης από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο αθλητισμός με την χρήση όπλων, βρίσκει επίσης τις ρίζες του στους διαγωνισμούς ρίψης ακοντίου, πέτρας ή στους αγώνες τοξοβολίας ακόμα και σκοποβολής με μαχαίρια. Σήμερα εκατομμύρια αθλητές ασκούνται σε αθλήματα όπως η Ολυμπιακή σκοποβολή, η πρακτική σκοποβολή, η σκοποβολή μεγάλων αποστάσεων και πολλά άλλα.

Προάγεται ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης, ευγενούς άμιλλας, αθλητικού πνεύματος και μια ένδειξη υγιούς πολιτισμού. Ταυτόχρονα, όπως και με όλους τους άλλους λόγους, συντηρούνται αναρίθμητες μικρές και μεγάλες, ατομικές, οικογενειακές ή άλλου τύπου επιχειρήσεις, ενώ αναβαθμίζεται η γνώση πάνω στις ανθρώπινες ικανότητες.

Η αυτοπροστασία, ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση και πολλές άλλες ανάγκες της ανθρώπινης δραστηριότητας, βρίσκουν καταφύγιο στην κατοχή και την χρήση όπλων. Όμως πέραν αυτών, υπάρχει μια ανάγκη, ένα συναίσθημα το οποίο μπορεί και καλύπτει η κατοχή των όπλων. Πρόκειται για εκείνο της ελευθερίας, την οποία επιζητεί ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια.

Η ικανοποίηση που του προσφέρει η αναγνώριση του δικαιώματος οπλοκατοχής από το κράτος, το συναίσθημα που του δίνει η δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους γύρω του και η σιγουριά που του προσφέρει ένας πολιτισμός που θεωρεί θεμελιώδες και υγιές δικαίωμα την οπλοκατοχή.

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να θέλει να κατέχει κάποιος όπλα. Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, νομοθετικά πλαίσια και κανόνες. Όμως εκεί που άλλοι βλέπουν πως τα όπλα παίρνουν ζωές, κάποιοι άλλοι βλέπουν πως τα όπλα σώζουν ζωές. Διαλέγετε και παίρνετε.

Θάνος Γκουρνέλος πηγή: rightnow.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications