Αστρονόμοι ανακάλυψαν νέο εξωπλανήτη που μπορεί να φιλοξενεί ζωή
Αστρονόμοι ανακάλυψαν νέο εξωπλανήτη που μπορεί να φιλοξενεί ζωή

Η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που βρίσκετε στη κοσμική μας γειτονιά, ''μόλις'' 16 έτη φωτός μακριά, που ενδέχεται να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, ανακοίνωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ο ''αβάπτιστος'' για την ώρα πλανήτης περιφέρεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο (Gliese 832), μαζι με τουλάχιστον άλλους 2 πλανήτες, τον Gliese 832c και τον Gliese 832b.

Διαθέτει μαζα περίπου 15 φορές αυτή της γης και κατατάσσεται στη κατηγορία των Υπεργαιών. Βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη (Goldilocks zone) και ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από το άστρο του σε μέσα λίγες ημέρες (Η ακριβής τροχιακή περίοδος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη).

Αν και η τροχιά του είναι εξαιρετικά κοντινή στο μητρικό του άστρο, το γεγονός πως το Gliese 832 είναι ένας ερυθρός νάνος με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές του ήλιου μας, είναι εξαιρετικά πιθανό, η θερμοκρασία που φτάνει στην επιφάνεια του πλανήτη να επιτρέπει τη διατήρηση νερού σε υγρη μορφή και κατ' επέκταση την ύπαρξη ζωής.

Το 2018 με την εκτόξευση του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST), που ως πρωταρχική αποστολή θα έχει την εξερεύνηση κατοικήσιμων εξωηλιακών πλανητών, αναμένεται να επιβεβαιωθεί εάν ο νέος εξωπλανητης είναι όντως κατοικήσιμος.

Αυτή τη στιγμή πάντως, ο νέος πλανήτης, είναι ο 3ος πιο πιθανός να φιλοξενεί ζωή, υστερα από τον Gliese 581g και τον Gliese 581d.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications