Το ΝΑΤΟ δημιουργεί Στόλο Μαύρης Θάλασσας και εντάσσει την Ουκρανία – Ρωσία
Το ΝΑΤΟ δημιουργεί Στόλο Μαύρης Θάλασσας και εντάσσει την Ουκρανία – Ρωσία

Δραματικές είναι οι εξελίξεις που έρχονται σε όλα το πλέγμα των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ καθώς η Ρουμανία με αμερικανικό «δάχτυλο» πρότεινε την δημιουργία ΝΑΤΟϊκού Στόλου Μαύρης Θάλασσας στον οποίο θα ενταχθεί και η Ουκρανία με την Ρωσία να θέτει θέμα παραβίασης της Συνθήκης του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών και των Δαρδανελλίων.

Οι χώρες που θα συμμετάσχουν θα είναι Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία,Τουρκία, Ουκρανία…
O Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π.Ποροσένκο, υποστηρίζει την πρωτοβουλία της δημιουργίας ΝΑΤΟϊκού Στόλου Μαύρης Θάλασσας και η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ετοιμότητα να ενώσουν τις δυνάμεις τους!

Την θέση αυτή εξέφρασε κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Ρουμανία.
O Ποροσένκο σημείωσε ότι «λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας» Ουκρανία και Ρουμανία «θα εστιάσουν στην διαμόρφωση κλίματος ασφαλείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

«Η κατάσταση ασφαλείας στην Μαύρη Θάλασσα έχει αλλάξει δραματικά και απαιτεί νέες λύσεις, νέες προτάσεις και νέες προσεγγίσεις. Σημειώνω ότι υποστηρίζω την πρωτοβουλία της Ρουμανίας για κοινό ΝΑΤΟϊκό Στόλο και παρατηρώ ότι είμαστε έτοιμοι να μπούμε μετά από αυτή την πρωτοβουλία η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ» τόνισε.

«Η συνεργασία των μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας με την βοήθεια των ΗΠΑ αποτελεί «κλειδί» στις προκλήσεις ασφαλείας» τόνισε ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Alexander Vershbow.
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να σκεφτεί μια διαρκής στρατιωτική παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα με ναυτικές ικανότητες. Μια παρουσία δυναμική βέβαια αλλά αμυντική μη μόνιμη και σύμφωνη με την Συνθήκη του Μοντρέ που καθορίζει τα όρια της μεταφοράς των πλοίων που δεν ανήκουν στην Μαύρη Θάλασσα μέσω Βοσπόρου και Δαρδανελλίων» πρόσθεσε.

«Ήδη η Συμμαχία έχει εφαρμόσει αριθμό μέτρων στην περιοχή όπως ενταντικοποίηση των ναυτικών περιπολιών του ΝΑΤΟ, επιτήρηση με AWACS και παρουσία του αμερικανικού Ναυτικού Σώματος στην Ρουμανία» ανέφερε.Από την πλευρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Alexander Grushko, τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί προσπάθειες αύξησης της παρουσίας επιπλέον περιφερειακών κρατών στην Μαύρη Θάλασσα.

«Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος αυτού του ΝΑΤΟϊκού Στόλου. Γνωρίζουμε ότι αυτό το σχέδιο συζητείται αλλά γνωρίζουμε και το επίπεδο των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας».
«Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία είναι ναυτικές δυνάμεις και διαθέτουν στόλους στην Μαύρη Θάλασσα. Το αν θα συγκροτήσουν ομάδα ή όχι εξαρτάται από τις ένοπλες δυνάμεις.

Αλλά είναι ζωτικής σημασίας η μη παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ.
Η τελευταία αποτελεί μία πολύ σημαντική διεθνή συμφωνία που εξασφαλίζει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος που θα επέτρεπαν την παρουσία εξωτερικών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε.

Μέχρι και ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης έκανε δηλώσεις λέγοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ!
«Το ουκρανικό Ναυτικό δεν πρόκειται να χρειασθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι…σαβούρα… Τα πλοία τους χαλούσαν κατά την διάρκεια ασκήσεων. Σε περίπτωση ανοικτής σύγκρουσης με την Ρωσία το Ουκρανικό Ναυτικό δεν θα φτάσει καν στα χωρικά μας ύδατα» τόνισε.

O πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Δούμα και πρώην Διοικητής του Μαύρου Στόλου, Ναύαρχος Vladimir Komoyedov, τόνισε:
«Ο Ποροσένκο προσπαθεί να δημιουργήσει μια άλλη ισορροπία ισχύος με την Ρωσία αλλά»…
Σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ το 1936 που αφορά το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, δεν έχουν το δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας κράτη εκτός Μαύρης Θάλασσας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications