Το αυγό πανάρχαιο σύμβολο της γέννησης της ζωής και του θανάτου
Το αυγό πανάρχαιο σύμβολο της γέννησης της ζωής και του θανάτου

Το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες άρα καμία σχέση δεν έχει με τον χριστιανισμό μόνο ούτε με το Πάσχα...Το αυγό και η Άνοιξη είναι πολύ στενά συνδεδεμένα γεγονότα.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ινδοί, Ατζέκοι, Μάγια, Ινδιάνοι, Βίκινγκς κλπ. πίστευαν ότι ο κόσμος ξεκίνησε από ένα τεράστιο αυγό. Το αυγό είναι σύμβολο νέας ζωής, ανανέωσης και θανάτου, εδώ κι αιώνες.Υπάρχουν διαφορές αλλά οι περισσότεροι λαοί με κάποιο τρόπο συσχέτισαν την αναγέννηση της φύσης, την άνοιξη, με το αυγό. Υπάρχει η λατινική φράση «Omne vivum ex ovo» που σημαίνει «Η ζωή προέρχεται από το αβγό» αλλά μύθοι πολύ πιο παλιοί, από τις αρχές τις ανθρωπότητας, από την αρχαία Ινδία, Πολυνησία, από το Ιράν, από την Ελλάδα, Εσθονία, Φινλανδία, κεντρική Αμερική, περιέγραψαν την αρχή του σύμπαντος μέσα από το σχήμα του αβγού.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι θεωρούν αυτονόητη τη σύνδεση των αυγών με το Πάσχα, όμως προτού το αυγό αποκτήσει αυτή την άμεση σχέση με το χριστιανισμό, ήταν σύμβολο ζωής και θανάτου, τουλάχιστον 2.500 χρόνια πριν. Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες συμβολισμού του αυγού στη θρησκεία χρονολογούνται το 500 π.κ.ε. Στην περίοδο των Αχαιμενιδών, το Περσικό ημερολόγιο ήταν επηρεασμένο από το ζωροαστρισμό και η εαρινή ισημερία, η πρώτη ημέρα του ημερολογιακού τους έτους, καθιερώθηκε ως αργία.

Με την ονομασία Nowruz, η συγκεκριμένη γιορτή εξακολουθεί σήμερα να γιορτάζεται με το βάψιμο, το κέρασμα και την κατανάλωση αυγών και έτσι εορταζόταν στο παρελθόν, όπως βλέπουμε σε ανάγλυφα από την Περσέπολη (π. 500 π.κ.ε.) όπου ευγενείς και ιερείς παριστάνονται να κρατούν στα χέρια αυγά. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες και οι Κινέζοι έδιναν τα αυγά σαν δώρα, στις ανοιξιάτικες γιορτές τους πολύ πριν τις προ-Χριστιανικές ανοιξιάτικες γιορτές. Εμφανίζονται δε παράλληλα στην μυθολογία, όπου διαβάζουμε πως το Πουλί του Ήλιου έχει εκκολαφτεί από το Αυγό της Γης. Μερικά παγανιστικά έθιμα δείχνουν τον παραλληλισμό του αυγού προς τη δημιουργία της ζωής πάνω στη γη. Ο Ουρανός και η Γη θεωρούνταν σαν να ήταν τα μισά ενός αυγού, από όπου ξεπρόβαλε η ζωή πάνω στη Γη.

Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου.
Πανάρχαιο σύμβολο της γέννησης της ζωής και του θανάτου, το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες άρα καμία σχέση δεν έχει με τον χριστιανισμό μόνο. Είναι στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία το σύμβολο της ζωής. Έχει μέσα του δύναμη ζωική και πίστευαν πως μπορούσε να την μεταδώσει στους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά. Μερικοί υποθέτουν ότι τα κόκκινα αυγά του Πάσχα, διαδόθηκαν στην Ευρώπη, την Ασία και την Κίνα από ένα έθιμο των Καλανδών. Άλλοι θεωρούν αρχική κοιτίδα τους την Αίγυπτο. * Στη νύχτα του κόσμου ένα αυγό άνοιξε στα δύο και από μέσα του βγήκε ο κόσμος, διηγούνται οι Πέρσες.

* Στο έπος των Φιλανδών «Καλεβάλα», το αυγό που περιείχε τον κόσμο, έπεσε από τον ουρανό στην αγκαλιά της μάνας των νερών.
* Αλλού, το κοσμικό αυγό γονιμοποιείται από τον ήλιο.
* Στην αρχαία Αίγυπτο, το αυγό, ως Λόγος Δημιουργός, ταξιδεύει στην προαιώνια θάλασσα.
* Στην Κίνα συνηθίζονταν οι προσφορές αυγών την Άνοιξη για γονιμότητα και αναγέννηση.
* Στην πανάρχαια Ουρ της Μεσοποταμίας, προσφέρανε αυγά στους νεκρούς.
* Στην ελληνική αρχαιότητα αποθέτανε αυγά στα χέρια ειδωλίων του Διονύσου ως σύμβολα αναγέννησης.
* Στην ελληνική μυθολογία η Λήδα, από την ένωσή της με τον Δία, γέννησε ένα αυγό από όπου αναδύθηκαν οι Διόσκουροι.
* Στους Εβραίους, τα αυγά ήταν τροφή πένθους. Τροφή που δεν είχε ολοκληρωθεί ως ζωή.
* Στα λαϊκά παραμύθια, μέσα σε ένα αυγό, καλά φυλαγμένο, κρύβεται η ζωή ενός γίγαντα ή ήρωα.

* Τα χρωματιστά αυγά και ιδιαίτερα τα κόκκινα μνημονεύονται για γιορταστικούς σκοπούς, στην Κίνα ήδη από τον 5ο αιώνα και στην Αίγυπτο από το 10ο. Το 17ο αιώνα τα βρίσκουμε τόσο στους Χριστιανούς όσο και στους Μωαμεθανούς (Μεσοποταμία, Συρία).
* Για τους πρώτους Χριστιανούς το αυγό είναι το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού. Στο Μεσαίωνα, βάφονταν αυγά για να δοθούν σαν δώρα το Πάσχα.
* Κατά τον 17ο αιώνα, ο Πάπας Παύλος ο 5ος ευλόγησε το ταπεινό αυγό με μια δέηση: “Ευλόγησε Ύψιστε το δικό σου αυτό δημιούργημα, το αυγό, το οποίο μπορεί να γίνει μια ευεργετική τροφή των δικών σου πιστών τρώγοντας και ευγνωμονώντας Σε, ένεκεν της Ανάστασης του Κυρίου μας”.

Το αυγό ως ρωμαϊκό σύμβολο μαγείας
Είχαν απόλυτη επιρροή οι Πέρσες στις εορτές και τα σύμβολα των πρώτων χριστιανικών χρόνων, άλλωστε από την Περσία ξεκίνησαν όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες. Η πρώτη βεβαιωμένη χρήση του αυγού ως χριστιανικού συμβόλου τοποθετείται στη Ρωμαϊκή περίοδο, αφού οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως τέτοιο. Κατά τη διάρκεια των παγανιστικών ετών της Αυτοκρατορίας, τα αυγά ήταν μέρος των βακχικών ή διονυσιακών μυστηρίων, πιθανότατα ως χθόνιο σύμβολο (Μακρόβιος, Saturnalia). Το αυγό χρησιμοποιούνταν σε κατάρες κι αντιστρόφως, είχαν και αποτροπαϊκό χαρακτήρα (Clarke 1979). Τον 15ο αιώνα κτίστηκε ένα οχυρωμένο κάστρο στον Κόλπο της Νάπολης, και σύμφωνα με το θρύλο, ο ποιητής Βιργίλιος (1ος αι. π.κ.ε.) είχε θάψει ένα αυγό στο σημείο, για προστασία από το κακό, εξού και η σύγχρονη ονομασία του κάστρου είναι Castel dell’Ovo [Κάστρο του Αυγού].

Οι συμβολικές χρήσεις του αυγού ποίκιλλαν στον ρωμαϊκό κόσμο. Ωστόσο, η σύνδεση ανάμεσα στα αυγά και τη γέννηση είναι σαφής. Ο Ρωμαίοι είχαν πολλά είδη πτηνών και οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα παρατηρούσαν τις κότες, τα περιστέρια κλπ. να κλωσούν αυγά, από τα οποία ξεπεταγόταν μια καινούργια ζωή. Η ρωμαϊκή ιατρική επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πραγματείες του Ιπποκράτη (400 π.κ.ε.) όπου η εκκόλαψη αυγών συχνά αναφερόταν σε σύγκριση με τη γέννηση των ανθρώπων. Στο Περί Φύσεως Παιδίου (29.1-3) ένα βρέφος που γεννιέται περιγράφεται σε άμεση αναλογία με ένα κοτοπουλάκι που σπάει το κέλυφος του αυγού (Hanson, 2008).

Το αυγό στην ταφή
Όμως, κατά την πρώιμη Αυτοκρατορική περίοδο (1ος αι. μ.κ.ε.) συναντάμε την σύνδεση του αυγού με τις ταφές, παρόλο που ελάχιστα σχετικά ευρήματα έχουμε μέχρι στιγμής. Στο Κόλτσεστερ του Γιορκ και στο Ουίντσεστερ της Ρωμαϊκής Αγγλίας, βρέθηκαν αυγά μέσα ή κοντά σε τεφροδόχους κάλπες και σε ταφές ανθρώπων. Αυγά απεικονίζονται επίσης σε ρωμαϊκές σαρκοφάγους (Nilsson 1907) υποδηλώνοντας πως ήταν ένα σύμβολο για όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το κέλυφος του αυγού είναι αρκετά λεπτό κι έτσι οι αρχαιολογικές ανασκαφικές μέθοδοι, πριν από το 1980, πολύ πιθανόν να παρέβλεψαν άλλα ευρήματα αυγών σε ρωμαϊκές ταφές. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δύο περιπτώσεις ταφών με αυγά, που ήρθαν πρόσφατα στο φως στη Ρώμη.

Στη θέση Castellaccio Europarco, ο τάφος 31 περιείχε την ταφή ενός παιδιού 3-4 ετών, η οποία χρονολογείται γύρω στο 50-175 μ.κ.ε. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «κάτω από το αριστερό χέρι του ενταφιασμένου υπάρχει το αυγό μιας κότας, το οποίο στα ταφικά συμφραζόμενα πιθανότατα δεν είναι απλά μια προσφορά τροφής, αλλά ίσως και μια μνεία στην εσχατολογική αναγέννηση». Επίσης, εντός της νεκρόπολης του Βατικανού, κάτω από την via Triumphalis, ένα παιδί μικρότερο από ενός έτους, βρέθηκε ενταφιασμένο με πλήθος κτερισμάτων μεταξύ των οποίων και αυγά. Οι ανασκαφείς πιστεύουν ότι το αυγό ήταν ένα «σύμβολο αναγέννησης, μιας νέας ζωής που ισοστάθμιζε την αδικία ενός πρόωρου τέλους» (Liverani κ.ά. 2010).

Ζωή, Θάνατος κι Ανάσταση
Αυτές οι δύο ταφές ίσως εκπροσωπούν τα πρώιμα προ-χριστιανικά ταφικά έθιμα, καθώς το αυγό ήταν ήδη στενά συνδεδεμένο με την ιδέα της αναγέννησης κι αυτό ήδη αιώνες πριν από τους πρώτους χριστιανούς (ζωή, θάνατος, ανάσταση). Το αυγό «είναι μια εμφανώς ζωντανή και αδρανής ουσία που εμπεριέχει την αρχή μιας ζωής και εκείνο που έχει μια ζωογόνο δύναμη πρέπει αναγκαστικά να ξυπνά ή να τροφοδοτεί τις ζωτικές δυνάμεις εκείνων στους οποίους προσφέρεται» (Nilsson 1907). Η σύνδεση, επομένως, ίσως εξηγείται: το αδρανές αυγό, όπως και ο τάφος του Ιησού, εμπεριέχει μια νέα ζωή. Το αυγό γίνεται ο βράχος που σφραγίζει τον τάφο του Ιησού.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να συνδέουν το αυγό με τον Ιησού, ούτε καν την ύπαρξη του Ιησού. Εκείνα τα χρόνια υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι με αυτό το όνομα που αποκαλούνταν και Μεσσίες, που σταυρώθηκαν και φυσικά αναστήθηκαν, όπως τόσες φορές αναφέρουν οι ευσεβείς ποθοι των πιστών προβάτων. Υπάρχουν χωρία στην βίβλο των χριστιανών των εβδομήκοντα δύο [72] όπου το αυγό αναφέρεται ως τροφή (Ιώβ 6.6.) κι ορισμένα άλλα όπου χρησιμοποιείται ως μεταφορά (Κατά Λουκάν 11.12, Ησαΐας 10.14). Σύμφωνα με τις ανατολικές ορθόδοξες δοξασίες, με τις ίδιες που πορεύονται και τα ελληνικά χριστιανικά πρόβατα, η Μαρία Μαγδαληνή έφερνε βρασμένα αυγά στον τάφο του Ιησού. Τα αυγά πήραν ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα, το χρώμα του αίματος όταν εκείνη είδε ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί. Ω ΝΑΙ !!!

Μια άλλη ιστορία λέει ότι όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο, τον αυτοκράτορα τη Ρώμης, για να του πει ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί, εκείνος απάντησε ότι «Όσο αναστήθηκε ο Ιησούς, άλλο τόσο τούτο το αυγό είναι κόκκινο» και μόλις τέλειωσε τη φράση του το αυγό πήρε ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα. Απίστευτο έτσι; Δηλ. αν ο Τιβεριος έλεγε λαχανί με ροζ βούλες φαντάζεστε πρόβλημα που θα ‘χατε να τα φτιάξετε; Αυτές είναι δοξασίες με σκοπό να δικαιολογήσουν το έθιμο της βαφής και της κατανάλωσης πασχαλινών αυγών που έκλεψαν από προχριστιανικούς λαούς και προανθρώπινα έθιμα, όπως τόσα και τόσα άλλα. Ολόκληρη η “χριστιανική παράδοση” είναι ένα copy paste των Περσικών, ΑρχαίοΕλληνικών εθίμων και παραδόσεων τροποποιημένα κατά πως τους βόλευε.

Το αυγό συνδέθηκε επί εκατοντάδες χιλιετίες με τον θάνατο, την αναγέννηση και την ανανέωση, αρχικά τις πρώτες μέρες της άνοιξης. Το αυγό προσφέρεται για τη νοερή απεικόνιση του κύκλου της ζωής, η οποία για πολλά φυτά και ζώα ξεκινά την Άνοιξη. Απαγορευμένα κατά τη διάρκεια της χριστιανικής Σαρακοστής, τα αυγά επανεμφανίζονται την Κυριακή του Πάσχα και σαν μέρος της γιορτής και σαν δώρα προς την οικογένεια και τους φίλους. Στη μεσαιωνική Αγγλία, το βάψιμο και η διακόσμηση των αυγών αποτελούσε έθιμο για όλες τις οικογένειες. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Εδουάρδου του πρώτου, το 1290 ξοδεύτηκαν 18 πένες, τεράστιο ποσό για την εποχή, για να βαφτούν και να χρυσοστολιστούν 450 αυγά που θα χρησίμευαν σαν πασχαλινά δώρα.

Όμως την μεγάλη τους αγάπη για τα στολισμένα αυγά έδειξαν οι χριστιανοί ορθόδοξοι Τσάροι της Ρωσίας μαζί με τον οίκο Φαμπερζέ. Η ιστορία ξεκίνησε το 1884 όταν ο τσάρος Αλέξανδρος παρήγγειλε ένα στολισμένο αυγό για την γυναίκα του, τσαρίνα Μαρία από τον κοσμηματοπώλη Fabergé. Η παράδοση της ανταλλαγής στολισμένων αυγών υπήρχε στην Ρωσία για αιώνες και ήταν όσο πολυτελές μπορούσε να πληρώσει κανείς. Το συγκεκριμένο αυγό είχε στόχο να θυμίσει στην τσαρίνα την χώρα καταγωγής της κι έτσι κατασκευάστηκε από διαφανές σμάλτο με επιθέματα από ασήμι, χρυσό και πολύτιμους λίθους.

Το αυγό ήταν τόσο ωραίο που έγινε θρύλος. Ο τσάρος του έδωσε μόνιμη παραγγελία να κατασκευάζει κάθε χρόνο ένα για την τσαρίνα για τα επόμενα 11 χρόνια. Όταν ο τσάρος πέθανε, η παράδοση συνεχίστηκε από το γιο του, Νικόλαο Β’. Μεταξύ του 1885 και του 1917 κατασκευάστηκαν συνολικά 56 αυγά από τα οποία μόνο 10 βρίσκονται στη Ρωσία. Οι καλύτεροι τεχνίτες δούλευαν σε κάθε δημιουργία για περίπου ένα χρόνο. Σχεδιαστές, χρυσοχόοι, κοσμηματοποιοί, γλύπτες έπαιρναν μέρος στην κατασκευή αλλά την τελευταία λέξη είχε πάντα ο ίδιος ο Fabergé τον οποίο η τσαρίνα περιέγραφε ως «μεγαλοφυΐα χωρίς σύγκριση». Μέσα στα αυγά συχνά υπήρχαν ντελικάτοι μηχανισμοί.

Το θέμα κάθε αυγού ήταν ξεχωριστό και είχε σχέση με την ιστορία της οικογένειας και της Ρωσίας, ήταν επίσης απολύτως μυστικό και από τους παραγγελιοδόχους. Κάθε φορά που ο Τσάρος ρωτούσε για το θέμα ο Fabergé απαντούσε «η Μεγαλειότητά σας θα μείνει ευχαριστημένη». Στη Γερμανία τα αυγά δίνονταν στα παιδιά μαζί με άλλα πασχαλινά δώρα, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε το «κυνήγι του χαμένου αυγού». Πρόκειται για ένα παιχνίδι, σύμφωνα με το οποίο το Πασχαλινό Κουνελάκι κρύβει καλά, σε κήπους και αυλές, τα πασχαλινά αυγά, τα οποία αργότερα αντικαταστάθηκαν με σοκολατένια και τα μικρά παιδάκια πρέπει να τα βρουν και να τα μαζέψουν στο καλάθι τους. Νικητής είναι αυτός που έχει μαζέψει τα περισσότερα. Τα χαρτονένια και τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά έχουν πρόσφατη καταναλωτιή προέλευση. Τα φυσικά αυγά τα στολισμένα με χρώματα ή με σχέδια και χαλκομανίες έχουν «πολιτογραφηθεί» σαν σύμβολο της συνέχειας της ζωής και της ανάστασης κι όταν καταναλωθούν συνδέονται με τον θάνατο.

Βαμμένα κόκκινα αυγά
Στην αγορά υπάρχουν τοξικές βαφές σε διάφορα χρώματα, όμως ο χριστιανικός δογματισμός θέλει τα αυγά κόκκινα. Όποια χρώματα κι αν επιλέξετε για τα αυγά, μην ξεχάσετε το κόκκινο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα βράσετε πρώτα χωρίς σπασίματα και χωρίς ρωγμές. Για να το επιτύχετε αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Διαλέξτε αυγά όσο πιο φρέσκα γίνεται φυσικά ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ και παρόμοιου βάρους, όλα μέτρια ή όλα μεγάλα. Επιλέξτε ό,τι αυγά θέλετε είτε καφετιά είτε λευκά, όχι όμως και καφετιά και λευκά μαζί γιατί το τελικό αποτέλεσμα των βαμμένων αυγών θα έχει χρωματική ανομοιομορφία. Τα άσπρα αυγά είναι τα καλύτερα, γιατί το χρώμα «πιάνει» πάνω τους ευκολότερα.
Φροντίστε να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι να τα βγάλετε από το ψυγείο την τελευταία στιγμή γιατί το σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας θα τα σπάσει πριν την ώρα τους.

Βάλτε τα αυγά μέσα σε μια λεκανίτσα με χλιαρό νερό για 5 λεπτά και σκουπίστε τα να φύγουν τυχόν ξένα σώματα από πάνω τους. Βάλτε στον πάτο μιας κατσαρόλας ένα καθαρό vetex (να καλύπτει όλη σχεδόν την επιφάνεια), τοποθετήστε πάνω του τόσα αυγά όσα χωράνε με άνεση στην κατσαρόλα χωρίς να στριμώχνονται καθόλου μεταξύ τους και γεμίστε με χλιαρό νερό την κατσαρόλα, ώστε να σκεπαστούν τα αυγά τουλάχιστον 1 δάχτυλο.

Προσθέστε στο νερό ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι και μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
Βάλτε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και μόλις κάνει πως παίρνει βράση το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά έτσι ώστε να μην κοχλάζει το νερό έντονα, γιατί ο δυνατός κοχλασμός θα κάνει τα αυγά να χτυπιούνται μεταξύ τους και να σπάνε.
Από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, θα τα βράσετε από 7 έως 10 λεπτά το πολύ, ανάλογα πόσο σφιχτά τα θέλετε. Όχι περισσότερο, γιατί άμα παραβράσουν θα μαυρίσει ο κρόκος τους.
Στη συνέχεια βγάλετε προσεκτικά λίγα λίγα τα αυγά από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα πάνω σε πιατέλα στρωμένη με μπόλικο χαρτί κουζίνας.

Αν χρειαστεί να βράσετε κι άλλα αυγά θα ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή. Μην διανοηθείτε να βάλετε στο ίδιο καυτό νερό τα αυγά γιατί θα σπάσουν.
Βάφετε τα αυγά σύμφωνα με τις οδηγίες της βαφής που θα επιλέξετε. Όλες οι βαφές –ακόμη και οι φυτικές– λερώνουν! Φορέστε πλαστικά γάντια και καλύψτε με χαρτί τους πάγκους της κουζίνας. Οικολογικός τρόπος βαφής με φυσικά χρώματα Για κόκκινα αυγά παίρνετε βολβούς παντζαριών, τους κόβετε σε φέτες, τους βράζετε μέχρι να ψηθούν καλά, 1 ώρα περίπου και χρησιμοποιήστε το ζωμό τους ως βαφή, που την περνάτε με ένα πινέλο σε ήδη βρασμένα αυγά, όσο είναι ακόμα ζεστά, ή τα βράζετε στον κόκκινο ζωμό των παντζαριών 10-15 λεπτά. Παλαιότερα, αλλά και σήμερα ακόμα, σε πολλές αγροτικές περιοχές, χρησιμοποιούνε το φυτό ριζάρι (Rubia tinctorum) για τη βαφή κόκκινων αυγών.

Μπορείτε να αφήσετε τα αυγά άσπρα, να τα βράσετε, να τα καθαρίσετε και να τα ρίξετε σε παντζάρια που βράζουν για 2-3 λεπτά, γίνονται και σερβίρονται πολύ όμορφα. Το ίδιο κάνετε και με τον κουρκουμά για κίτρινο χρώμα. Έτσι τα κάνουν στις Ινδίες και είναι η τεχνική που προτιμώ. Δείτε την φωτογραφία κάτω.
Για πορτοκαλί αυγά, βράζετε πρώτα αρκετές φλούδες από σκουρόχρωμα κρεμμύδια (30 λεπτά) και έπειτα, προσθέτετε τα αυγά άβραστα και τα αφήνετε να βράσουν για 10-12 λεπτά περίπου.
Για μοβ αυγά, βράζετε τρία ματσάκια βιολέτες ή κοκκινολάχανο και στη συνέχεια βράζετε στο ίδιο νερό τα άβραστα αυγά, για 10-15 λεπτά περίπου.

Για κίτρινα αυγά χρησιμοποιείτε κουρκουμά σε σκόνη. Διαλύετε σε μια κατσαρόλα με νερό τον κουρκουμά και βράζετε τα αυγά για 15 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση. Για κίτρινο χρώμα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαργαρίτες από τη φύση, τις οποίες πρέπει να βράσετε μέχρι να βγάλουνε το έντονο κίτρινο χρώμα τους.
Όταν στεγνώσουν τελείως, μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο για να γυαλίζουν.
Διακόσμηση βαμμένων αυγών με φύλλα
Μαζεύουμε διάφορα μικρά φυλλαράκια και τα τοποθετούμε ξεχωριστά πάνω στο αυγό. Το καλύπτουμε σφιχτά με ένα κομμάτι καλσόν, δένουμε κόμπο στις άκρες και το ρίχνουμε στη βαφή. Μόλις κρυώσουν τα αυγά, πετάμε το καλσόν και το φυλλαράκι. Θα αφήσει πάνω στο αυγό το σχήμα του, χωρίς να περάσει σε αυτό το χρώμα, σαν αυτοκόλλητο.

Υλικά για τη διακόσμηση των πασχαλινών αυγών:
Χαρτοπετσέτες τις επιλογής σας κατά προτίμηση εκείνες με διάφορα λουλούδια και σχέδια
Ψαλίδι, Λευκή υγρή κόλλα, Ένα μικρό μπολάκι για την κόλλα, Ένα μικρό και λεπτό πινελάκι.
Η μέθοδος είναι απλή και γρήγορη σχετικά. Αρχικά κόψτε πολλά μικρά σχέδια από τις χαρτοπετσέτες και τοποθετήστε τα όλα μαζί σε μια γωνία. Στη συνέχεια πάρτε ένα αυγό στο χέρι σας, βουτήξτε το πινελάκι στην κόλλα, προσοχή μην πάρετε πολύ μεγάλη ποσότητα κόλλας, τοποθετήστε λίγη κόλλα πάνω στο σχέδιο σας και τέλος κολλήστε το με προσοχή πάνω στο αυγό. Αυτό ήταν! Το μόνο που μένει τώρα είναι να επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή όσες φορές θέλετε για το ένα αυγό και στη συνέχεια για όλα τα υπόλοιπα. Μπορεί να ακούγεται λίγο χρονοβόρο αλλά μόλις κάνετε το πρώτο αυγό όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν απίστευτα γρήγορα.Καλή επιτυχία σε ότι κι αν επιλέξετε Ευδαιμονία και Καλοπροαίρεση φίλοι μου

terrapapers

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications