Αστρονόμος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την προέλευση του «σήματος Wow»
Αστρονόμος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την προέλευση του «σήματος Wow»

Το 1977, ο κυνηγός εξωγήινων, αστρονόμος Jerry Ehman εντόπισε ένα σήμα από το βαθύ διάστημα, που ήταν τόσο ασυνήθιστο που έγραψε στα γρήγορα τη λέξη "Wow" στο περιθώριο του φορητού υπολογιστή του.

Τώρα ένας Αμερικανός επιστήμονας έχει αποκαλύψει αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν τελικά να κατεδαφίσουν τους ισχυρισμούς ότι αυτή η μυστηριώδης έκρηξη των ραδιοκυμάτων παρήχθη από έναν εξωγήινο πολιτισμό.

Ο Antonio Paris, από το St Petersburg College στη Φλόριντα, αχολήθηκε εντατικά πάνω σε αστρονομικά αρχεία και διαπίστωσε ότι δύο κομήτες πέρασαν κοντά από τη Γη, το ίδιο χρονικό διάστημα που το σήμα Wow καταγράφηκε.

Το «Σήμα Wow!», όπως αναφέραμε, είναι το ραδιοσήμα στενής ζώνης που κατέγραψε το 1977 ο αστρονόμος Τζέρι Εχμαν χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο «Big Ear».

Τότε ο Εχμαν, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής του Οργανισμού SETI, είχε στρέψει το ραδιοτηλεσκόπιο προς την περιοχή του ουρανού που βρίσκεται το αστρικό σύστημα Χι Τοξότη στον αστερισμό του Τοξότη και εντόπισε για μία και μοναδική φορά στην ανθρώπινη Ιστορία μια δυνατή «έκρηξη» ραδιοκυμάτων που είχε διάρκεια 72 δευτερολέπτων.

Στο χαρτί με την καταγραφή του σήματος έγραψε δίπλα με τον γραφικό του χαρακτήρα «Wow!» και έτσι το σήμα αυτό πέρασε στην Ιστορία στοιχειώνοντας έκτοτε την έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής και τη φαντασία πολλών φαν της επιστημονικής φαντασίας. Την περιέργεια του κοινού και των επιστημόνων έχει προκαλέσει επιπλέον το γεγονός ότι έκτοτε δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κάτι αντίστοιχο.

Ο Αντόνιο Πάρις, λοιπόν, σε μια προσπάθεια να λύσει το μυστήριο αυτό, προχώρησε σε μια έρευνα για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το σήμα, έψαξε δηλαδή για πιθανούς υπόπτους. Στην έρευνά του δεν βρήκε φυσικά εξωγήινους, όμως βρήκε πως η πηγή του σήματος θα μπορούσε να είναι είτε ο κομήτης 266P/Christensen είτε ο κομήτης 335P/Gibbs. Οι δύο αυτοί κομήτες μέχρι το 2006 ο πρώτος και μέχρι το 2008 ο δεύτερος ήταν άγνωστοι, όμως από την ανακάλυψή τους και έπειτα μπήκαν στο στόχαστρο των ερευνητών.

Ο Πάρις υπολόγισε ότι το 1977 και οι δύο αυτοί κομήτες περνούσαν κοντά από την περιοχή του αστρικού συστήματος Χι Τοξότη και παρατήρησε ότι έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους κάνουν τους πιθανούς εκπομπούς του «Σήματος Ουάου!». Οι κομήτες είναι ύποπτοι, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι περιβάλλονται από νέφη αέριου υδρογόνου, τα οποία έχουν διάμετρο εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το «Σήμα Ουάου!», που παρατήρησε ο Εχμαν, είχε συχνότητα 1420 MΗz, που συνήθως είναι και η συχνότητα εκπομπής του υδρογόνου. Τώρα, ο Πάρις θέλει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να κάνει τις παρατηρήσεις που χρειάζεται, καθώς δεν κατάφερε να κλείσει θέση για να χρησιμοποιήσει κάποιο από τα βασικά όργανα παρατήρησης.

Σύμφωνα με το σχέδιό του, θέλει να έχει συγκεντρώσει με crowdfunding μέχρι τον Μάιο κεφάλαια που θα του επιτρέψουν να αγοράσει ό,τι χρειάζεται για να παρατηρήσει τους δύο κομήτες τον Οκτώβριο που θα περάσουν από περιοχή που είναι εύκολα παρατηρήσιμη.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications