Είναι ανήθικο να γίνει κούρεμα σε μικροκαταθέσεις των 5.000 ή των 10.000 ευρώ
Είναι ανήθικο να γίνει κούρεμα σε μικροκαταθέσεις των 5.000 ή των 10.000 ευρώ

Το κουαρτέτο έχει στείλει μήνυμα στις εγχώριες ελληνικές τράπεζες, σχετικό με την περαίωση της ανακεφαλαιοποίση τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2015. Αν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους γίνει η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, τότε το κουαρτέτο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ESM) θα ανάψει το πράσινο φως για την αιμοδοσία τους με 15 δις ευρώ (€), όπως προβλέπεται από τους όρους της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν πολλά και εύλογα: Οι τράπεζες έχουν την ευχέρεια με τις δικές τους δυνάμεις, να προβούν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, δηλαδή αυτοδύναμα να ανακεφαλαιωθούν; Ποιες ενδέχεται να ήταν οι χρηματοδοτικές πηγές, μέσω των οποίων οι μέτοχοι των συστημικών τραπεζών θα εξασφάλιζαν τους απαιτούμενους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση υποτίθεται των δικών τους τραπεζών; Θα μπορούσαν οι λάτσιδες, οι βαρδινογιάννιδες, οι σάλες, οι κωστόπουλοι, οι μαρινοπουλαίοι και γενικά οι μεγαλομέτοχοι των συστημικών τραπεζών, να αναχρηματοδοτούσαν με ίδια κεφάλαια τις “δικές τους τράπεζες”, που εξακολουθούν να διοικούν στην εποχή των μνημονίων;

Όλοι αυτοί οι μεγαλοεπιχειρηματίες μαζί με ξένα “φιλικά funds”, που στην μνημονιακή εποχή εισήλθαν στα μετοχικά κεφάλαια της Eurobank, της ΕΤΕ, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε οι υποθέσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής, της Proton, κ.λπ., καταδεικνύουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδας από θεματοφύλακας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κρατικοδίαιτου επιχειρηματικού κατεστημένου που ελέγχει τη μετοχική σύνθεση των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες-τραπεζίτες στην περίοδο των παχιών αγελάδων 1993-2009, τροφοδοτούσαν τους καταθετικούς τους λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα φορολογικών παραδείσων του εξωτερικού, με εκατοντάδες δις ευρώ από τα κερδοφόρα μερίσματα των δικών τους τραπεζών και με θαλασσοδάνεια που δήθεν προορίζονταν για την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στην Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και σε άλλες.

Αντιλαμβάνεστε ότι εκατοντάδες δις ευρώ έφυγαν από την Ελλάδα υπό τη μορφή μερισμάτων και θαλασσοδανείων και μετατράπηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στα νησιά Kέιμαν, κότερα, κοσμικά events, βίλες και σαλέ στις Άλπεις. Εσύ άνεργε έλληνα, συνταξιούχε, μισθωτέ και τίμιε επιχειρηματία, πλήρωνε φόρους και φέρε τα βάρη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ντόπιας επιχειρηματικής-τραπεζικής νομενκλατούρας.

Μιας ανακεφαλαιοποίησης σαν το περίφημο PSI, που θα χρηματοδοτηθεί με δεκάδες δις ευρώ βάσει της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου, επιβαρύνοντας περαιτέρω το δημόσιο χρέος την εξυπηρέτηση του οποίου θα πάρουν στην καμπούρα τους οι επόμενες τουλάχιστον τρεις γενεές ελλήνων. Και με την προϋπόθεση να δεχτεί το κουαρτέτο την επιμήκυνση του δημοσίου χρέους της χώρας για τουλάχιστον 75 χρόνια. Ο ΓΑΠ και οι σαμαροβενιζέλοι που φόρεσαν στον ελληνικό λαό καπέλο τις μνημονιακές συμβάσεις του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου, ώστε να γλυτώσουν τη χρεοκοπία οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που ήταν οι κύριοι μέτοχοι των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών, πέραν πάσης αμφιβολίας φέρουν μειοδοτικές ευθύνες.

Ποιοι ήταν οι “εγκέφαλοι” που στα πλαίσια των μνημονιακών συμβάσεων πρότειναν και τελικά επέβαλαν ο κρατικός προϋπολογισμός να χρηματοδοτεί άμεσα και έμμεσα την κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, προκαλώντας έτσι την ακάθεκτη ανοδική πορεία του δημοσίου χρέους; Οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις και εννοείται ότι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Γιατί ο ΓΑΠ με τους σαμαροβενιζέλους δεν άφησαν τους μεγαλοτραπεζίτες να πάρουν πάνω τους το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης και όσοι δεν άντεχαν οι τράπεζες τους να έβαζαν λουκέτο;

Μα θα μου πείτε ότι εμείς οι πολίτες θα χάναμε τις καταθέσεις μας. Μέγα λάθος και όσοι το επικαλούνται είτε είναι αδαείς ή υποκριτές. Την περίοδο 2010-2012 που υπογράφηκαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ήταν η χρυσή ευκαιρία να ξεκαθαριστεί το εγχώριο τραπεζικό τοπίο, με τα golden boys, τους αχυράνθρωπους μετόχους στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και τα λαμόγια επιχειρηματίες των θαλασσοδανείων. Οι καταθέσεις των πολιτών θα ήταν διασφαλισμένες στα εναπομείναντα υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Τα θέματα αυτά είναι καίριας σημασίας και θα τα προσεγγίσουμε σε μια από τις επόμενες επιφυλλίδες μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ kontranews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications