Οι επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην αιώνια ζωή.
Οι επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην αιώνια ζωή.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για να πετύχεις την αθανασία είναι να ξεπεράσεις την αναπόφευκτη φθορά του ανθρωπίνου σώματος. Όμως ίσως το σκεφτόμαστε λάθος.

Χρειαζόμαστε μια φυσική παρουσία όταν το μυαλό μπορεί να διατηρηθεί; Και πόσο κοντά είμαστε στο να μεταφέρουμε τη συνειδητότητά μας σε έναν υπολογιστή;

Σύμφωνα με τον Martine Rothblatt, διευθύνων σύμβουλο της United Therapeutics αυτό μπορεί να γίνει: «Το να πάρεις ένα μυαλό και να το «φορτώσεις» σε ένα software έχει να κάνει με τη φυσική και νομίζω ότι αυτόν τον αιώνα θα είναι εφικτό.»

«Μπορεί η τεχνολογία ακόμα να μην είναι τόσο ανεπτυγμένη αλλά ήδη έχουμε προχωρήσει αρκετά στην μεταμόσχευση εσωτερικών οργάνων του σώματος. Στην United Therapeutics το κάνουμε κάθε μέρα κι αυτό φαινόταν εξίσου ουτοπικό 200 χρόνια πριν.»

« Νομίζω ότι δεν ήταν τρελό να αναρωτηθώ, τι θα γινόταν αν έκανα μεταμόσχευση μυαλού σε λογισμικό κι αν αυτό μπορούσε να μείνει ζωντανό, μέσα στο λογισμικό, καθώς η τεχνολογία θα αναπτυσσόταν. Κι όπως αναπλάθονται οι πνεύμονες και αναγεννούνται οι καρδιές, ίσως τελικά και οι άνθρωποι να μπορούν να αναπλάσουν τον εγκεφαλικό τους ιστό κι έτσι τα μυαλά τους να ξαναγραφούν στον εγκεφαλικό ιστό.

Στόχος η συγχώνευση πνεύματος και τεχνητής νοημοσύνης.
Ο διευθυντής μηχανικού της Google, Ray Kurzweil έχει γράψει εκτενώς για την μοναδικότητα, το σημείο στο οποίο ο άνθρωπος και η τεχνητή νοημοσύνη θα συγχωνευθούν.

Ο Kurzweil προχωρά παραπέρα την πρόταση. Ενώ ο Rothblatt υπονοεί ότι το μυαλό θα μπορούσε να αποθηκεύεται προσωρινά σε ένα διακομιστή, μέχρι να υπάρξει η τεχνολογία για να θεραπεύσει το σώμα και να κατοικήσει εκ νέου το μυαλό σε αυτό, ο Kurzweil μάλλον δε χρειάζεται καθόλου το σώμα.

Ενώ η τεχνολογία μπορεί να φαίνεται μακρινή, με πολλούς τρόπους είναι ήδη εδώ. Τεράστιες πτυχές της προσωπικότητάς μας ήδη αποθηκεύονται ψηφιακά μέσα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Τι είναι το Facebook, αν όχι ένας τρόπος που διεκδικεί σχεδόν τις ταυτότητές μας; Ακόμη και αν τα προφίλ τροποποιούνται για να παρουσιάσουν την καλύτερη εικόνα του εαυτού μας αποτελούν μια παρουσίαση και δεν υπάρχουν δύο ίδια.

Για το σκοπό αυτό, ο Rothblatt έχει δημιουργήσει ένα μη κερδοσκοπικό μέσο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αποθηκεύσουν τα λεγόμενα «αρχεία μυαλού.""Όλα αυτά τα πράγματα διατηρούνται σε ένα αρχείο μυαλού και στο μέλλον, όταν το λογισμικό συμβαδίσει με τις προβλέψεις του Kurzweil, όλες οι σκέψεις και οι αναμνήσεις τους θα είναι εκεί», είπε ο Rothblatt.

Άρα τα νέα είναι καλά. Δεν θα πεθαίνουμε ποτέ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications