Nellie Bly: Η δημοσιογράφος που κλείστηκε δέκα μέρες σε ψυχιατρείο για να κάνει ρεπορτάζ [Βίντεο]
Nellie Bly: Η δημοσιογράφος που κλείστηκε δέκα μέρες σε ψυχιατρείο για να κάνει ρεπορτάζ [Βίντεο]

Η Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόχρα, γνωστή ως Νέλι Μπλάι, γεννήθηκε στις 5 Μαϊου 1864 σε ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ.

Το έτος 1887, η Νέλι Μπλάι προσποιήθηκε ότι ήταν... τρελή για να την κλείσουν σε ένα φρενοκομείο του νησιού Μπλάγκουελ, στη Νέα Υόρκη, καθώς σκόπευε να αποκαλύψει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων γυναικών.

Η δημοσιογράφος έζησε από πρώτο χέρι την τραγική ζωή των γυναικών που έμεναν στο ψυχιατρείο. Το φαγητό ήταν ελάχιστο και το νερό βρώμικο. Οι πιο επικίνδυνοι ασθενείς ήταν δεμένοι όλοι μαζί με σχοινιά.

Το βιβλίο της υπό τον τίτλο «Δέκα μέρες σε ένα τρελάδικο», «Ten Days in a Mad-House» κυκλοφόρησε λίγο μετά και την έκανε πολύ διάσημη. Η έρευνά της προκάλεσε πολλές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των φρενοκομείων.

Ωστόσο, η Νέλι Μπλάι έγινε επίσης γνωστή για το ταξίδι που πραγματοποίησε σ' όλο τον κόσμο. Εμπευσμένη από τον Phileas Fogg, τον πρωταγωνιστή του περίφημου μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο του 1899, αποφασισμένη να καταρρίψει το χρόνο του Fogg.

Κατάφερε τελικά να φτάσει στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 25 Ιανουαρίου του 1890. Το ταξίδι της είχε διαρκέσει 72 μέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόπλεπτα.Η Νέλι Μπλάι πέθανε το έτος 1922, σε ηλικία 57 ετών.

Είχε καταφέρει να γίνει η πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια της Αμερικής, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications