Το FBI γκρέμισε την «παράγκα» της FIFA..Έξι συλλήψεις μεγαλοστελεχών της ομοσπονδίας για διαφθορά απάτες και ξέπλυμα χρήματος.
Το FBI γκρέμισε την «παράγκα» της FIFA..Έξι συλλήψεις μεγαλοστελεχών της ομοσπονδίας για διαφθορά απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Και Έλληνας ομογενής από τα νησιά Κέιμαν...ανάμεσα στους συλληφθέντες.. Η έρευνα του FBI «έτρεχε» από το 2011 και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Ζυρίχη, η Αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα που ανήκουν στα ανώτατα κλιμάκια της FIFA και τα οποία αναμένεται να εκδοθούν στις ΗΠΑ.

Σεισμός ταρακούνησε την πανίσχυρη και πάμπλουτη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου FIFA με τη σύλληψη στη Ζυρίχη, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, έξι υψηλόβαθμων στελεχών στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Οι εξελίξεις έρχονται δύο ημέρες πριν από τις εκλογές κατά τις οποίες ο Τζόζεφ Μπλάτερ διεκδικεί μια 5η προεδρική θητεία στην FIFA. Οι έξι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για παθητική δωροδοκία ύψους πολλών εκατομμυρίων από τη δεκαετία του '90 μέχρι τις μέρες μας , σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές.

Η FIFA ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής επικοινωνίας της διεθνούς ομοσπονδίας Γουόλτερ ντε Γκρεγκόριο θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) στη Ζυρίχη.

Την υπόθεση αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times, η οποία γράφει ότι δεκάδες ελβετοί αστυνομικοί εισέβαλαν το πρωί στο πολυτελές Baur au Lac Hotel , στο κέντρο της Ζυρίχης, όπου ζήτησαν από την υποδοχή τα κλειδιά των δωματίων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εφόδους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που κυκλοφορούν, οι συλληφθέντες προέρχονται από τα ανώτατα κλιμάκια της Ομοσπονδίας και αποτελούν άτομα από το στενό περιβάλλον του Μπλάτερ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι αντιπρόεδροι Τζέφρι Γουέμπ και Ευγένιο Φιγερέδο και το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες.

Μάλιστα όπως μεταδίδει το BBC, οι Γουέμπ και Φιγερέδο βρίσκονται ήδη ανάμεσα στους συλληφθέντες, όπως και οι Εντουάρντο Λι (Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα) και Χοσέ Μαρία Μαρίν (μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας).

Μία συγκεντρωτική φωτογραφία των επτά από τους 14 κατηγορούμενους. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ραφαέλ Εσκιβέλ, Νικολάς Λεόζ, Τζέφρι Γουέμπ, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Ευγένιο Φιγερέδο, Χοσέ Μαρία Μαρίν

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα σχετίζονται με φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμοί, απάτες, δωροδοκία καθώς επίσης και σκάνδαλα που αφορούν τις υποψηφιότητες για τη διεξαγωγή των Παγκοσμίων Κυπέλλων και τη διαχείριση εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία.

Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για μία διευρυμένη διαφθορά στους κύκλους της FIFA, η οποία προετοιμάζεται για την εκλογή προέδρου την προσεχή Παρασκευή, με τον Σεπ Μπλάτερ να διεκδικεί για πέμπτη φορά την προεδρία.

Οι συλλήψεις έγιναν σε συνθήκες ηρεμίας. Ένα στέλεχος της FIFA, o Εντουάρντο Λι της Κόστα Ρίκα, βγήκε από το δωμάτιό του με χειροπέδες συνοδεία αστυνομικών και οδηγήθηκε προς βοηθητική έξοδο. Του επιτράπηκε να πάρει μαζί του την διακοσμημένη με το λογότυπο της FIFA αποσκευή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συλλήψεις αφορούν κατηγορίες για διαφθορά που εκτείνονται σε βάθος εικοσαετίας. Αφορούν τις διαδικασίες ανάθεσης της διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων, χορήγησης δικαιωμάτων μάρκετινγκ και δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης. Αφορούν επίσης ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις , σύμφωνα με αξιωματούχο που είναι σε γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, κατηγορίες διατυπώνονται κατά των Τζέφρι Γουέμπ, Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστα Τάκα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολά Λεός.Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.

Οι συλλήψεις αποτελούν θεαματικό πλήγμα για τη FIFA, που κυβερνά τον κόσμο του ποδοσφαίρου και δέχεται κατηγορίες για διαφθορά επί δεκαετίες.Η θεαματική επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την εκλογή του προέδρου της FIFA, όπου ο Τζόζεφ Μπλάτερ, 79 ετών και πρόεδρος από το 1998 διεκδικεί πέμπτη θητεία.

Ο Τζόζεφ Μπλάτερ δέχεται έντονη κριτική για τη διαχείριση της πάμπλουτης ομοσπονδίας, ο τζίρος της οποίας ανήλθε στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, χρονιά του παγκοσμίου κυπέλλου.Πληθώρα κατηγοριών για διαφθορά έχει δημοσιευθεί στον Τύπο για τις αναθέσεις της διοργάνωσης των παγκοσμίων κυπέλλων του 2018 και του 2022 στο Κατάρ και τη Ρωσία.

Πάντως, ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας Βιτάλι Μούτκο έσπευσε να δηλώσει ότι οι συλλήψεις δεν έχουν σχέση με την επιτυχή διεκδίκηση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2018 από τη Ρωσία.eglimatikotita.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications