Τα νεκρά παιδιά: 10 άγνωστες ιστορίες από την αρχαιότητα (Φωτογραφίες)
Τα νεκρά παιδιά: 10 άγνωστες ιστορίες από την αρχαιότητα (Φωτογραφίες)

Οι μυστήριες ιστορίες των παιδιών της αρχαιότητας, που ειπώθηκαν από τους αρχαιολόγους κατά την ανασκαφή των ταφών τους

Το μυστήριο της Αμφίπολης συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρων όχι μόνο των αρχαιολόγων αλλά και του κοινού, μάλιστα τα τελευταία ευρήματα ενισχύουν το μυστήριο αφού ο ιδιοκτήτης του τάφου δεν είναι ένας αλλά πέντε, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος.

Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτοντας τους αρχαίους πολιτισμούς και τις ιστορίες τους αποφάσισαν να μας διηγηθούν και τις μυστήριες ιστορίες δέκα παιδιών, τους τάφους των οποίων έχουν ανακαλύψει κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.

Oriens Rises
Τον Οκτώβριο του 2013, ανακαλύφθηκε ένας καλά κρυμμένος θησαυρός από έναν κυνηγό θησαυρών στην περιοχή του Leicestershire στην Αγγλία. Επρόκειτο για τον τάφο ενός παιδιού από τη Ρωμαϊκή περίοδο, εικάζεται ότι πρόκειται για κορίτσι λόγω των αντικειμένων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου, για αυτό και οι αρχαιολόγοι που ασχολήθηκαν με την ανασκαφή την ονόμασαν Orien.

Υπολογίζεται ότι έχει ταφεί κατά το τέλος του 4ου αιώνα και προέρχεται από επιφανή οικογένεια της εποχής, γεγονός που δικαιολογείται από από το φέρετρο, που ήταν σπάνιο για την εποχή και ιδιαίτερα για ένα παιδί, αφού τα παιδιά θάφτονταν μόνο με το σάβανο τους.

Οι αρχαιολόγοι παρόλο που δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν άλλες πληροφορίες για την οικογένειά ή το περιβάλλον που ζούσε το παιδί εικάζουν ότι πρόκειται για απόγονο οικογένειας που κατάγεται από τη Μεσόγειο χάρη στα έθιμα της περιοχής κατά τη ταφή, αφού εκτός από το σκελετό της στο φέρετρο βρέθηκαν λιβάνι, ελαιόλαδο και φιστίκια, που χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τη μυρωδιά του πτώματος κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης.

Τα μυστικά της τραγουδίστριας της αρχαίας Αιγύπτου

Τα μυστικά της τραγουδίστριας της αρχαίας Αιγύπτου
Πριν από περίπου 3.000 χρόνια η επτάχρονη Tjayasetimu ήταν μια διάσημη τραγουδίστρια της χορωδίας ενός ναού. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν την ακριβή τοποθεσία από όπου προέρχεται, καθώς το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε τη μούμια της από έναν αρχαιοκάπηλο το 1888.

Η σωρός της ήταν πολύ καλά διατηρημένη, το 1970 σε μια προσπάθεια αποκάλυψης των μυστικών της οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ιερογλυφικά και σύμβολα στους επιδέσμους του είχαν τυλίξει το σώμα της, όπου αποκαλύπτονταν η ταυτότητα και η ιδιότητά της σε έναν ναό αφιερωμένο στον Θεό Άμουν. Το 2013 μετά από ειδικούς ελέγχους ανακαλύφθηκε ότι ο θάνατός της πιθανότατα προήλθε από ασθένεια, όπως η χολέρα.

Το μυστήριο των μωρών της αποχέτευσης

Το μυστήριο των μωρών της αποχέτευσης
Στα συντρίμμια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αποκαλύφθηκε ένα από τα πιο μακάβρια μυστήρια της εποχής, τα μωρά της αποχέτευσης.

Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι αποτελούσε ένα συνηθισμένο φαινόμενο για την εποχή αφού οι οικογένειες κατά τη ρωμαϊκή εποχή προσπαθούσαν να μειώσουν τον αριθμό των μελών της οικογένειας σκοτώνοντας τα μωρά που ήταν μικρότερα των έξι μηνών, αφού δεν θεωρούνταν άνθρωποι, ρίχνοντας τα στο δίκτυο της αποχέτευσης.

Η ανακάλυψη έγινε το 1988 όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον μαζικό τάφο περισσοτέρων από 100 νεογέννητων σε μια πόλη των ακτών του Ισραήλ. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι τα περισσότερα από τα μωρά ήταν θηλυκού γένους, χάρη στην προτίμηση των Ρωμαίων στα αρσενικά παιδιά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά προέρχονταν από ιερόδουλες της εποχής που ήθελαν να τα ξεφορτωθούν.

 Τα παιδιά που εργάζονταν ως σιδηρουργοί

Τα παιδιά που εργάζονταν ως σιδηρουργοί
Πριν από περίπου 4.000 χρόνια στην προϊστορική Βρετανία τα παιδιά αναγκάζονταν να δουλεύουν ως σιδηρουργοί και να διακοσμούν κοσμήματα, όπλα και άλλα αντικείμενα, με μεγάλη λεπτομέρεια που μπορεί να γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι από ανθρώπους ηλικίας μέχρι 21 ετών, όποτε και η λειτουργία τη ματιού δεν έχει αρχίσει να επιδέχεται σημαντικές φθορές, έτσι η όρασή τους καταστρέφονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας την επιβίωσή τους αδύνατη.

Το 1800 ανακαλύφθηκαν στα δάση της Βρετανίας τάφοι παιδιών που πέθαναν είτε από τη πείνα είτε από επιθέσεις από άλλους κατοίκους της κοινότητας ή άγριων ζώων.

Οι "καλοί" γονείς
Πιστεύοντας ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι της Ολλανδίας έχουν παρεξηγηθεί για τον τρόπο που μεγάλωναν τα παιδιά τους οι ιστορικοί θέλησαν να ξαναγράψουν την ιστορία τους και ανακάλυψαν ότι τελικά η πεποίθηση ότι τα παιδιά είχαν μια δύσκολη και επικίνδυνη ζωή, για να σκληραγωγηθούν ήταν λανθασμένη.

Τα παιδιά της προϊστορικής Ολλανδίας ήταν αναγκασμένα να επιβιώσουν σε πολύ σκληρό περιβάλλον, ωστόσο τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι γονείς πρόσεχαν ιδιαίτερα τα παιδιά τους και τα έθαβαν με μεγάλη ευλάβεια κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι πιο συνηθισμένο να ανακαλυφθούν τάφοι παιδιών από ότι ενηλίκων.

Οι ρωμαϊκές κατασκηνώσεις στην Αίγυπτο

Οι ρωμαϊκές κατασκηνώσεις στην Αίγυπτο
Η Οξύρρυγχος που ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Αίγυπτο, λειτουργούσε και σαν μέρος κατασκήνωσης για τα αγόρια της αυτοκρατορίας.

Στην πόλη υπήρχε το Γυμνάσιο, όπου τα αγόρια πήγαιναν για να εκπαιδευτούν και να γίνουν καλοί πολίτες, φυσικά όλοι ήταν γόνοι πλούσιων οικογενειών που επιθυμούσαν τα παιδιά τους να αποκτήσουν μια καλή μόρφωση που θα εξασφάλιζε το μέλλον τους.

Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν τάφοι νέων αγοριών, που οι ιστορικοί εικάζουν ότι οι θάνατοι τους προήλθαν από κάποια ασθένεια που εξαπλώθηκε εκείνη την εποχή.

Το μυστήριο της Άλκης

Το μυστήριο της Άλκης
Η ιστορία της γιγαντιαίας Άλκης που είναι σχηματισμένη στο έδαφος στο Περού είναι μυστήρια αφού οι ιστορικοί εικάζουν ότι έχει δημιουργηθεί περίπου το 3.000 π.Χ. Η κατασκευή που συνελήφθη από το δορυφόρο υπολογίζεται ότι είναι περίπου 275 μέτρα και εικάζεται ότι κατασκευάστηκε στα πλαίσια μια ς τελετής που πραγματοποιήθηκε εκείνη την εποχή.

Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι και οι μελετητές εικάζουν ότι για την κατασκευή της εργάστηκαν παιδιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν πρόκειται για σκλάβους η εθελοντική εργασία.

Τα παιδιά του σύννεφου

Τα παιδιά του σύννεφου
Τον Ιούλιο του 2013 οι αρχαιολόγοι εντόπισαν περίπου 25 σαρκοφάγους που η κάθε μια είχε ύψος περίπου 70 εκατοστών σε μια περιοχή στο Περού. Οι σαρκοφάγοι εικάζεται ότι φέρουν τα πτώματα των παιδιών μια φυλής που ονομάζεται Chachapoyas, γνωστοί ως οι "πολεμιστές του συννέφου". Ο πολιτισμός τους φαίνεται να καταστράφηκε από την εισβολή των Ευρωπαίων κατακτητών, όταν ολόκληρη η φυλή σφαγιάστηκε, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά.

Οι ιστορικοί εικάζουν ότι τα παιδιά σκοτώθηκαν πριν από τους γονείς και για αυτό η τελετή ταφής τους ήταν ξεχωριστή από εκείνη των ενηλίκων, μάλιστα τα παιδιά θάφτηκαν σε ξεχωριστό νεκροταφείο.

Δώρα για τους Θεούς της Λίμνης

Δώρα για τους Θεούς της Λίμνης
Τα αρχαία χωριά που ανακαλύφθηκαν στις Άλπεις και υπολογίζεται ότι ανήκουν στην Εποχή του Χαλκού φαίνεται ότι είχαν παράξενα έθιμα, αφού οι κάτοικοι προσέφερα τα οστά των νεκρών παιδιών τους στις όχθες της λίμνης προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σορούς από οστά μικρών παιδιών, που οι θάνατοι τους παραμένουν ένα μυστήριο, θαμμένα στις όχθες του ποταμού, μάλιστα πολλοί από τους αρχαιολόγους υποστηρίζουν ότι τα παιδιά, ίσως θυσιάστηκαν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είχαν πεθάνει νωρίτερα από άγνωστες αιτίες και ότι απλά οι κάτοικοι προσέφεραν τα οστά τους στους θεούς. Οι ανασκαφείς δεν έχουν εντοπίσει τάφους στην περιοχή και για αυτό και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οστά αφέθηκαν από τους κατοίκους εκεί.

 Το παιδί της αιωνιότητας

Το παιδί της αιωνιότητας
Πριν από 40 χρόνια ανακαλύφθηκε ό τάφος ενός παιδιού που ήταν θαμμένο στο σημείο για περισσότερα από 500 χρόνια ωστόσο το πτώμα του ήταν άθικτο.

Η μούμια από το Ινουίτ είναι ντυμένη με ενδυμασία κυνηγού, καθώς οι τοπικοί πληθυσμοί πίστευαν ότι οι νεκροί κυνηγούν ακόμη και μετά από το θάνατό τους. Στον τάφο εντοπίστηκαν και άλλοι σωροί που κατά τους αρχαιολόγους ανήκουν στην ίδια οικογένεια, ωστόσο οι συνθήκες του θανάτου τους παραμένουν άγνωστες.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχει το πτώμα ενός μωρού, ηλικίας περίπου έξι μηνών, που οι μελετητές εικάζουν ότι είχε θαφτεί ζωντανό, χάρη στο έθιμο της φυλής πως τα μικρά παιδιά έπρεπε να θάβονται με την οικογένειά τους όταν δεν υπήρχε άλλη γυναίκα για να αναλάβει τη φροντίδα τους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications