Ο πόλεμος αισθήσεων και των παραισθήσεων στο Βιετνάμ - εθισμός των Αμερικανών στρατιωτών στην ηρωίνη

Η CIA διαπιστώνει εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών από τους αμερικανούς στρατιώτες Πριν από 40 χρόνια, ο πόλεμος στο Βιετνάμ υπονομεύθηκε εξαιτίας του εκτεταμένου εθισμού των Αμερικανών στρατιωτών στην ηρωίνη. Στο Αφγανιστάν η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 12-13a-2-thumb-large.jpg Εμφανίσεις: 4 Μέγεθος: 34,8 KB Οι αντάρτες Ταλιμπάν και το δίκτυο της Αλ Κάιντα χρησιμοποιούν την άφθονη παραγωγή οπίου ως τακτικό τους όπλο. Απόρρητη έκθεση της CIA έχει καταλήξει ότι δύο ομάδες έχουν δημιουργήσει αγωγούς τροφοδοσίας και έχουν «στοχοποιήσει» τους Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια προσπάθεια να πλήξουν το αξιόμαχο του εκστρατευτικού σώματος.

Είναι μια λογική τακτική. Το όπιο στο Αφγανιστάν είναι η βασική πηγή εισοδήματος του ντόπιου πληθυσμού, είναι φτηνό -λιγότερο από 1 δολάριο η καθημερινή δόση- και πολύ δραστικό λόγω της υψηλής καθαρότητας. Επισήμως, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου διαψεύδουν το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με την έκθεση που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών από τις αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις αποδίδεται κυρίως «στο αυξημένο άγχος των νεαρών στρατιωτών και στον πολύ περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους».

Βλέπε... Βιετνάμ
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το πρόβλημα με την χρήση των ναρκωτικών παρουσιάστηκε και σε προηγούμενες πολεμικές εκστρατείες. Στο Βιετνάμ υπολογίστηκε ότι οι μάχιμες μονάδες της εμπροσθοφυλακής είχαν εθιστεί στα ναρκωτικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, ενώ και οι Ρώσοι στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του '80 επέστρεψαν στην πατρίδα τους με ποσοστό εθισμού πάνω 30% προκαλώντας σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Τον περασμένο Μάρτιο, το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία (καταγράφονται 30.000 νεκροί από ηρωίνη) έχει πλέον γίνει «η Νο1 καταναλώτρια ηρωίνης στον κόσμο».

Tο θέμα παραμένει ακόμη ταμπού, ειδικά σε μια περίοδο που μελετάται από την κυβέρνηση Ομπάμα αναθεώρηση της στρατηγικής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Τον περασμένο Μάιο, σε συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Ενωσης Αντιμετώπισης Εθισμού, ο πρώην επικεφαλής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών επί Κλίντον, απόστρατος στρατηγός Μπάρι ΜακΚάφρεϊ, αποκάλυψε ότι η χρήση ηρωίνης στις τάξεις του αμερικανικού στρατού διπλασιάστηκε τα τελευταία 4 χρόνια.

Τα σχόλια του απόστρατου στρατηγού δυσαρέστησαν το Πεντάγωνο, το οποίο από το 2004, ανήσυχο για παρόμοια κατάσταση στο Ιράκ, είχε αρχίσει να υποβάλλει σε συχνούς ελέγχους (ανάλυση ούρων) και τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Αιτήσεις για μεθαδόνη
Το Πεντάγωνο δεν διατηρεί στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των εθισμένων στρατιωτών από την ηρωίνη και η μόνη αξιόπιστη πηγή είναι η Εθνική Ενωση Βετεράνων (Veterans Administration). Σύμφωνα με τη VA, 22.024 βετεράνοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν -αριθμός διπλάσιος μέσα σε δύο χρονια- έχουν εθιστεί στην ηρωίνη. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί δραματικά, αφού οι αιτήσεις για χορήγηση μεθαδόνης μεταξύ των βετεράνων είναι ανησυχητικά υψηλές.

Αν όμως ο εθισμός είναι το ένα πρόβλημα, η εμπορία ναρκωτικών μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών αλλά και των μισθοφόρων είναι το άλλο. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είναι ακόμα «ζεματισμάνοι» από την αποκάλυψη ότι το 2005, πέντε αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, των οποίων αποστολή ήταν να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Κολομβίας στην παρακολούθηση των καρτέλ κοκαΐνης, μετέφεραν με στρατιωτικό αεροσκάφος 200 κιλά κοκαΐνης στο Τέξας και τη Λουιζιάνα.

Στο Αφγανιστάν, παρόμοιες «εμπορικές» δραστηριότητες χρεώνονται από την κυβέρνηση της Καμπούλ όχι μόνο σε Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και σε κάποιους από τους 18.000 υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης. Ανάμεσά τους η περιβόητη Blackwater και η Armor Group.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications