Γιατί δεν πρέπει να έχουμε περισσότερους από 354 φίλους στο Facebook
Γιατί δεν πρέπει να έχουμε περισσότερους από 354 φίλους στο Facebook

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι το να έχουμε 354 φίλους στο Facebook, φαίνεται να είναι το κομβικό σημείο μετά από το οποίο είμαστε όλο και λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας. Δείτε το "γιατί"…

Το Facebook ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διασκέδασης και ευτυχίας –πώς εξηγείται διαφορετικά το ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά; Αν όμως νοιώθετε ότι το news feed σας έχει αρχίσει να σας στενοχωρεί και να σας αγχώνει, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι.

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Society for Personality and Social Psychology, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα χρηστών του Facebook, μεταξύ των ηλικιών 18 και 65, να διαβάσουν μερικές από τις ενημερώσεις κατάστασης (status updates) των φίλων τους. Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι χρήστες του Facebook βαθμολόγησαν τη ζωή τους ως πολύ λιγότερο ικανοποιητική από άλλους που δεν είχαν ελέγξει πρώτα τα status updates των φίλων τους .

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ενημερώσεις κατάστασης, συχνά δείχνουν δυσανάλογα θετική εικόνα της ζωής των άλλων. Οι αναγνώστες των ενημερώσεων, συγκρίνουν τη δική τους ζωή με εκείνη των άλλων και διαπιστώνουν συχνά ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση, με αποτέλεσμα να νοιώθουν άσχημα.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, ότι το να έχει κάποιος 354 φίλους στο Facebook, φαίνεται να είναι το κομβικό σημείο μετά από το οποίο οι άνθρωποι είναι όλο και λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Ο λόγος: το πώς κρίνουμε την επιτυχία μας στη ζωή, βασίζεται στη σύγκρισή μας με τους άλλους. «Το πρόβλημα είναι ότι το Facebook μας δίνει μια περιορισμένη εικόνα της ζωής των φίλων μας και η άποψη αυτή τείνει να είναι μη ρεαλιστικά θετική», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Goncalves Dilney, Ph.D., καθηγητής μάρκετινγκ στο IE Business School, στη Μαδρίτη. Όσο περισσότερους φίλους έχετε, προσθέτει, τόσο πιο πιθανό είναι να περάσετε τη μέρα σας διαβάζοντας με ζήλια για τις παραδεισένιες διακοπές κάποιου, για τη νέα του κοπέλα, ή για την προαγωγή του στη δουλειά. Επίσης, άλλη μελέτη έχει δείξει ότι αν κάνετε update στο status σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, τότε ίσως έχετε ναρκισσιστικές τάσεις.

Ο Goncalves συνιστά να διαγράφουμε «φίλους» μας που «καυχιούνται» συνεχώς ή επιδεικνύουν την επιτυχία τους σε διάφορους τομείς και να ρυθμίσουμε το news feed μας. Μπορείτε να επιλέξετε να διαβάζετε όλες τις ενημερώσεις από κάθε φίλο σας, ή να προβάλετε μόνο τις πιο σημαντικές για εσάς.

Μια άλλη επιλογή: αφαιρέστε τους απλούς γνωστούς σας και κρατήστε τους πραγματικούς φίλους. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να έχετε στους φίλους σας τον… οδοντίατρό σας, κάθε παλιό σας συμμαθητή που έχετε να τον δείτε από το σχολείο και τον πρώην σας. Όταν θα φτάσετε σε έναν λογικό αριθμό φίλων, «το να μαθαίνετε για την επιτυχία των στενών σας φίλων, μπορεί πραγματικά να σας κάνει πιο ευτυχισμένους», λέει ο Goncalves.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications